IDC, GARTNER I CANALYS

Isporuka PC-ja u padu, najviše zaronio Apple, ali možda dolaze bolji dani

11.10.2023 u 12:18

Bionic
Reading

Usprkos tome što je tržište osobnih računala i dalje u padu, postoji konsenzus oko toga da je dugotrajno klizanje tržišta osobnih računala prema dolje možda pri kraju

Proizvođači PC-ja već niz kvartala zaredom ne bilježe dobre rezultate. No, podaci o trećem tromjesječju ove godine koje su objavili IDC, Gartner i Canalys daju naslutiti kako se vidi svjetlo na kraju tunela.

Iako su isporuke osobnih računala i dalje padale između 7 i 9 posto, ovisno o tome čije podatke gledate, pad se usporavao.

IDC je utvrdio pad tržišta od 7,6 posto u odnosu na prošlu godinu, na 68,2 milijuna isporučenih računala. Gartner je izvijestio o padu od devet posto, na 64,3 milijuna, a Canalys je zabilježio pad tržišta od sedam posto, na 65,6 milijuna.

Usprkos tome, postoji konsenzus oko toga da je dugotrajni pad tržišta osobnih računala možda pri kraju.

S približavanjem blagdanske sezone tržište PC-ja bi moglo krenuti prema oporavku, koji bi se mogao materijalizirati u drugoj polovici 2024. godine, zahvaljujući ciklusu osvježavanja i prestanku podrške za operativni sustav Windows 10.

Gledano po pojedinačnim proizvođačima, Apple je doživio daleko najveći pad. Prema IDC-u, zabilježili su 23,1 posto, Gartner procjenjuje minus od 24,2 posto, a Canalys 29,1 posto.

Jedina tvrtka koja je također zaronila dvoznamenkasto bio je Asus, s -10,7, -11,5 i -10,7 posto. S druge strane, jedini u plusu bio je HP, za koji IDC i Gartner kažu kako je rastao za 6,4, a Canalys za 6,5 posto.

Tijekom tog razdoblja tri najveće tvrtke među proizvođačima PC-ja bile su Lenovo, HP i Dell. Iza njih je Apple, dok preostala mjesta popunjavaju Acer i Asus, ovisno čiji poredak gledate.

U bližoj budućnosti poticaj rastu moglo bi donijeti usvajanje računala s umjetnom inteligencijom, koja bi trebala čini 60 posto svih računala do 2027. godine, piše Tech Crunch.