'godina učinkovistosti'

Meta sprema novu rundu otkaza: 4000 ljudi ostaje bez posla?

19.04.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Bez posla bi moglo ostati još četiri tisuće radnika, ali ne i onih koji rade na razvoju metaverzuma

Očekuje se kako će tvrtka Meta Platforms proći kroz još jedan krug masovnih otpuštanja.

Otkazi su dio šireg restrukturiranja u Meti koje je glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg nazvao 'godinom učinkovitosti'.

Zuckerberg je u ožujku rekao da će tvrtka ukinuti 10.000 radnih mjesta u nadolazećim mjesecima, posebno onih povezanih s 'projektima niskog prioriteta, povrh 11.000 radnih mjesta koje su eliminirali u studenom prošle godine.

Nova runda otkaza, do koje bi trebalo doći tijekom svibnja, mogla bi zahvatiti do četiri tisuće radnih mjesta, moguće ponajviše u ne-tehničkom dijelu tvrtke.

Nagađalo se kako će brojni projekti i timovi u sklopu Facebooka i odjela Reality Labs (u kojem se bave proširenom i virtualnom stvarnošću) također uskoro doći na red.

Ali, čini se kako tomu neće biti tako još neko vrijeme, barem ne u značajnoj mjeri.

Naime, Meta planira lansirati igru u metaverzumu i ponuditi ju širem spektru igrača. To bi mogla biti naznaka strateškog zaokreta za metaverzum, kojeg je Zuckerberg dosad gurao kao mjesto za društvene interakcije, rad i e-trgovinu.

Meta je uložila milijarde u svoju društvenu platformu za virtualnu stvarnost Horizon Worlds. Ali, s krajem prošle godine ta je platforma imala tek oko 200 tisuća mjesečno aktivnih korisnika, piše Tech Crunch.