BEZ PROBLEMA!

Meizu bateriju mobitela može napuniti za manje od 20 minuta

02.03.2017 u 07:01

Bionic
Reading

Baš poput Xiaomija, tvrtka Meizu nije iskoristila Mobile World Congress u Barceloni za prikazivanje najnovijih pametnih telefona i tableta već - tehnologije. Prezentirali su Super mCharge, tehnologiju kojom je moguće napuniti pametni telefon za manje od 20 minuta - i to bez štetnih posljedica

Na štandu tvrtke Meizu demonstrirali su četvrtu generaciju tehnologije vezane uz punjenje baterija mobilnih uređaja. Super mCharge koristi punjač od 11V/5A kojim može prenijeti čak 55W. Trenutne implementacije sustava za brzo punjenje mobilnih uređaja (Oppo VOOC ili Moto TurboCharger) ograničene su na otprilike 25W, što je drastična razlika. 

Za potrebe ovakvog brzog punjenja Meizu je razvio i poseban USB kabel koji stiže s punjačem, a koji može izdržati 160W (20V/8A). Učinkovitost Super mCharge sustava povećala se na 98 posto, navodi Meizu, a maksimalna temperatura baterije pri ovakvom punjenju iznosi tek 39 ºC! Tipične baterije pametnih telefona (~ 3.000mAh) ovaj sustav može napuniti za manje od 20 minuta, a 60 posto kapaciteta baterije je tu već za svega deset minuta. 

Usporedbe radi, to je 11 puta brže od punjenja iPhonea 7 Plus, odnosno 3,6 puta brže od punjenja Galaxyja S7 Edge, navodi Meizu.

Naravno, u tvrtki su testirali i kako ovakvo punjenje utječe na život baterije. Nakon 800 ciklusa brzog punjenja, baterije su zadržale 80 posto kapaciteta, što je preračunato na nešto preko dvije godine korištenja.

Trik je samo u tom što, barem u sljedećih godinu dana, potrošači neće moći vidjeti ovu tehnologiju u svojim uređajima. Noviteti bi se trebali pojaviti tek naknadno...

GSM Arena