OTKRIVENE TAJNE POJENJA

Mačke su stručnjaci za zakone fizike

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 13.11.2010 07:25
  • Objavljeno 12.11.2010 u 11:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mačke pri pijenju vode koriste neobičnu, ali vrlo pametnu tehniku koja se temelji na finoj ravnoteži fizikalnih sila, pokazale su nove snimke napravljene superbrzim kamerama

Mačkoljupci odavno nastoje proniknuti u misterij elegantnog taženja žeđi tako karakterističan za sve pripadnike vrste felidae. Za razliku od pasa, koji upotrebljavaju jezik kao svojevrsnu zaimaču za ubacivanje tekućine u usta i posvuda prskaju, mačke vuku stupce vode samim vrškom jezika, a da ni u jednom trenutku ne prekidaju njezinu površinu.

'Mačke su jednostavno pametnije od pasa kada je riječ o mehanici fluida', kaže Roman Stocker, biofizičar s MIT-ja.

Ljudi i životinje poput ovaca ili konja piju tako da srču, psi grabe vodu jezikom, a mačke se koriste još suptilnijom tehnikom. One savijaju vršak jezika tako da vodu dodiruju njegovim stražnjim dijelom. Umjesto da prodru kroz površinu, tek je lagano dotiču, a voda se lijepi za jezik i u stupcu podiže prema ustima.

 

Mačja fizika fluida

Kako bi bolje istražio zanimljivu tehniku, Stockerov je tim čak konstruirao robota. Analiza je pokazala da se ona temelji na finoj igri adhezije, kohezije, inercije i gravitacije. Adhezija je sila privlačnosti koja vlada između dvije različite tvari – u ovom slučaju voda pranja uz jezik. Kohezija je pak sila privlačnosti koja vlada među molekulama iste tvari. Zahvaljujući njoj mačka uspijeva povući uvis cijeli stupac vode, a ne samo ono malo što se izravno zalijepilo. Zbog inercije stupac se nastavlja kretati prema gore, a gravitacija konačno prekida proces kada nadjača inerciju.

 

'Stvaranje stupca potiče inercija – tendencija tekućine da se, kada je jednom pokrenuta, nastavi gibati. U jednom trenutku stupac postaje veći i duži, no potom se pod utjecajem gravitacije skuplja i pada nazad u zdjelicu. Stoga mačka mora odabrati trenutak kada je najveći i u pravi čas zatvoriti usta', kaže Stocker.Istraživanje je također pokazalo da dlake na mačjem jeziku nemaju ništa s procesom pojenja, kako se ranije mislilo.

Tim je uvjeren da su mačke ovu metodu usvojile kako bi se manje zaprljale, odnosno poprskale. 'Lice mačaka, a osobito dijelovi oko njuške, vrlo su osjetljivi pa ih vjerojatno žele što manje smočiti', ističe Stocker.

MIT-jev stručnjak zainteresirao se za tajnu tehniku prije tri godine, kada je promatrao svoju mačku Cutta Cuttu kako doručkuje. 'Pomislio sam da mora biti nešto zanimljivo u mehanizmu kojim mačke tjeraju vodu ili mlijeko u usta jer savladavaju gravitaciju', rekao je Stocker. No Cutta Cuttin jezik kretao se previše brzo da bi se mehanizam mogao analizirati golim okom pa je tim odlučio procez zabilježiti kamerom koja snima 120 sličica u sekundi.

Rezultat je objavljen u novom broju časopisa Science.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi