ZGODAN GADGET

Livescribe Echo - olovka koja piše i sluša

13.12.2012 u 10:51

Bionic
Reading

Livescribe Echo pametna je olovka koju, osim za pisanje, možete koristiti za stvaranje audio zapisa, povezivanje pisanih i audio bilješki, upload i dijeljenje tog sadržaja na internetu...

Isprobali smo Livescribeov Echo, pametnu olovku. Taj nam je nesvakidašnji uređaj ljubazno ustupila tvrtka Lost, koja je distributer za Hrvatsku.

Zbog veličine (nešto je tanja od debljih markera) je pomalo nezgrapna za korištenje i traži nešto vremena za navikavanje. No, jednom kad to savladate, prestanete primjećivati razliku, pa pisanje i rad njome postaju ugodniji.

U sebi sadrži mali OLED zaslon, tipku za uključivanje i isključivanje te mikro utor za USB, pomoću kojeg se puni i putem kojeg se obavlja prijenos podataka.

Testirali smo ga na dva prijenosna računala - starijem Dellovom Inspironu 1525, pogonjenom Vistom, i novijem Lenovu U310, pogonjenom sedmicom. Osim što su (očekivano) na novijem računalu instalacija i prijenos podataka išli brže, većih razlika nije bilo.

U paketu s Echom stigle su i detaljne upute, pa tako instalacija i uređivanje postavki nisu predstavljali veliku prepreku. Ipak, treba ih se pridržavati, inače se možete naći u problemima.

Naime, ako ne instalirate prvo aplikaciju Livescribe Desktop (koja služi za upravljanje i dijeljenje sadržaja), može se dogoditi da računalo neće prepoznati olovku, odnosno da neće moći do kraja instalirati sve drivere, što će vam onemogućiti korištenje uređaja.

Softver preuzimate online besplatno. Ponudit će vam i mogućnost registracije, što otvara vrata prema nekim pogodnostima, poput 500 MB prostora za pohranu podataka u računalnom oblaku. Nije puno, ali nije ni za baciti.

Instalacija će vas voditi korak po korak, pri čemu ćete imati priliku uređaj prilagoditi sebi. Recimo, možete odabrati hoćete li koristiti lijevu ili desnu ruku tijekom pisanja. Za one kojima se to više sviđa, postoje i glasovne upute, koje su jasne i zabavne.

Aplikacija Livescribe Desktop pregledna je i jednostavna za korištenje. Nije nam trebalo više od dvadesetak minuta da otkrijemo sve što nas je zanimalo, i još ponešto.

Nudi mogućnost povezivanja i spajanja na niz siteova i servisa online, pa tako svoje bilješke možete objavljivati na Facebooku, uploadati i dijeliti na Google Docsima, Evernoteu i slično. Da biste pristupili vanjskim servisima, morat ćete unijeti svoja korisnička imena i lozinke. Dovoljno je to jednom učiniti - Livescribe Desktop može ih pohraniti i poslije vas spajati automatski.

Jednom kad dovršite instalaciju - što ne bi trebalo trajati dulje od petnaestak minuta - Echo je spreman za korištenje. Da biste ga mogli koristiti, morate imati poseban papir. Olovka, naime, funkcionira tako što u sebi ima visokobrzinsku infracrvenu kameru koja snima sedamdesetak fotografija u sekundi, bilježeći sitno otisnute točke na papiru.

Papir ćete, naravno, nabaviti od dobavljača u raznim formatima (uglavnom bilježnice), ali ga je moguće i isprintati kod kuće, ako imate pisač razlučivosti 600 dpi i više, koji podržava Adobe Postscript.

U bilježnici koju smo koristili bilo je 50 stranica. Pokazala se praktičnom jer u sebi sadrži niz vizualnih pomagala koja olakšavaju korištenje, poput kalkulatora (rezultat se ispisuje na zaslonu), strelica za navigaciju, zaustavljanje i pokretanje snimke te tome slično.

Tijekom testiranja, snimali smo u stanu i predavaonici na jednom od zagrebačkih fakulteta. Kvaliteta zvuka bila je nešto slabija u većim prostorima, ali još uvijek dovoljno visoke razine kvalitete.

Mogućnosti upravljanja raznovrsne su. U svakom trenutku snimku možete pauzirati, zaustaviti, skočiti na pojedine dijelove, označiti dio, odrediti brzinu...

Najviše nam se svidjela mogućnost brzog i lakog pronalaženja dijelova audio zapisa koji su bili vezani uz pisanu bilješku. Tako možete, recimo, čim čujete nešto što vam je zanimljivo to označiti kratkom bilješkom i kasnije doći do tog dijela bez puno muke. A nove pisane zapise možete naknadno dodavati uz postojeći audio. Fora.

Postoji čak i softver (MyScript) koji pretvara pisani tekst u audio zapis, no za njega trebate posegnuti dodatno u novčanik.

Postoje dva modela - s četiri i s osam GB memorije. Tijekom testiranja za minutu zapisa trebalo nam je oko 200 do 300 KB. Za punjenje uređaja električnom energijom treba oko dva i pol sata. Brzina pražnjenja ovisi o intenzitetu korištenja, no možete očekivati da će baterija potrajati do pet sati.

Sve u svemu, Echo je zabavan i praktičan gadget, koji bi trebao oduševiti svakog pravog geeka. Mogla bi biti koristan alat svima koji često imaju potrebu za audio i pisanim bilješkama, poput studenata, novinara, poslovnih ljudi, liječnika, trgovačkih putnika...

Jedino što mu je cijena malo visoka - model s četiri GB košta 1047 kuna plus PDV (ukupno 1308,75 kuna), a onaj s osam 1154 kuna plus PDV (ukupno 1442,5 kuna).