PILULA ZA PREVENCIJU

Lijek Truvada uspješno štiti od HIV-a

24.11.2010 u 13:39

Bionic
Reading

Homoseksualci i biseksualci mogli bi Gileadov lijek Truvada protiv HIV-a koristiti i kao djelotvornu prevenciju protiv toga najsmrtonosnijeg virusa, tvrde stručnjaci

Istraživanje provedeno na uzorku od 2500 ljudi pokazalo je da pilule, koje se od 2004. prodaju kao lijek za suzbijanje HIV-a kod već zaraženih ljudi, smanjuju opasnost prijenosa virusa s muškarca na muškarca za oko 44 posto. Ako se uzimaju svakodnevno, djelotvornost je još veća.

Truvada je ime lijeka koji proizvodi kalifornijska kompanija Gilead Sciences Inc., a kombinacija je dvaju antiretrovirusnih lijekova protiv side. U novom ispitivanju stručnjaci su nastojali istražiti djeluje li lijek i preventivno.

U studiji je nasumce izabrano 2500 homoseksualaca i biseksualaca iz Perua, Ekvadora, Brazila, Južnoafričke Republike, Tajlanda i Sjedinjenih Država. Pola ispitanika dobilo je pilulu, a pola placebo. Svi su dobili kondome i odgovarajuće savjete o sigurnom seksu.

Godinu dana kasnije testiranja su pokazala da je lijek smanjio broj zaraza u kontaktima muškaraca s muškarcima za 44 posto. Kod sudionika koji su ga pili redovno taj je postotak bio još viši – 73 posto.

Istraživanje su financirali zaklada Billa i Melinde Gates, američki zdravstveni sustav i National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

Direktor NIAID-a dr. Anthony Fauci kaže da je potrebno obaviti još istraživanja, no ističe da su rezultati impresivni.

'Ispitivanje je obavljeno kod muškaraca koji imaju seksualne odnose s muškarcima. Trebalo bi vidjeti ima li lijek isti učinak na žene i heteroseksualne muškarce, a vjerujemo da ima', rekao je dr. Fauci.

Iako rezultati ohrabruju, stručnjaci upozoravaju da su neka pitanja ostala otvorena. Naime, moguće je da su osobe koje su ga pile slučajno također redovito koristile kondome. Osim toga, otkriće bi moglo ohrabriti neke ljude da uporabu kondoma zamijene konzumacijom pilula. Dodatni problem je taj što dnevna doza Truvade u SAD-u stoji 36 dolara, što je za mnoge nedostižna cijena.

Rezultati su predstavljeni u časopisu New England Journal of Medicine.