IDC OBJAVIO

Lenovo postao kralj tržišta PC-ja

11.07.2013 u 14:51

Bionic
Reading

Kineska je tvrtka u drugom ovogodišnjem tromjesečju pretekla HP i zasjela na tron s najvećim brojem isporučenih računala. Tržište pokazuje naznake oporavka, no tableti i drugi uređaji ostaju velik izazov

Globalno je u drugom kvartalu ove godine isporučeno 75,6 milijuna osobnih računala, 11,4 posto manje nego u istom razdoblju lani, ali nešto bolje od očekivanog, kažu analitičari IDC-a u istraživanju Worldwide Quarterly PC Tracker.

Rezultati u Europi, na Bliskom istoku i u Africi, kao i azijsko-pacifičkoj regiji (bez Japana), bili su malo ispod očekivanja, dok ih je tržište SAD-a ponešto premašilo.

Takvi su rezultati, kažu u IDC-u, posljedica sporijeg prijelaza na računala za zaslonima osjetljivima na dodir, pogonjena Windowsima 8, kao i opravdavanja cijena ultrabookova u vrijeme gospodarske krize te pritiska konkurencije s tabletima i drugim uređajima.

Dobra je vijest to što se dio trgovaca i regija, čini se, fokusirao na smanjenje inventara, što bi se mogao biti znak pripreme za nove modele, ali i opreza jer broj isporučenih primjeraka pada već dulje od godinu dana.

Čini se i da je pri kraju dugo razdoblje tijekom kojeg se životni vijek osobnih računala postupno produljivao, što bi također za posljedicu moglo imati blago povećanje isporuka.

Analitičare brine slab rast na tržištima u razvoju, što smatraju potencijalnom dugoročnom prijetnjom. Upozoravaju da proizvođačima PC-ja neće biti dovoljan prijelaz na zaslone osjetljive na dodir - još puno toga trebat će napraviti kako bi se oduprli tabletima.

Pozitivan je znak i to što HP i Dell bilježe porast zadnjih kvartala, što vjerojatno odražava zamjenu računala u tvrtkama s približavanjem dana kada će Microsoft prestati podržavati XP.

Lenovo je rastao brže od tržišta i glavnih konkurenata, iako ni ta tvrtka nije bilježila blistave rezultate, uglavnom zbog svoje usmjerenosti na Kinu (gdje prodaje pola svojih PC-ja).

HP, sad na drugom mjestu, bilježi rast zadnjih kvartala zahvaljujući isporukama za velike obrazovne projekte u Indiji. Dell je također poslovao bolje od tržišta, unatoč tome što je u procesu restrukturiranja, zahvaljujući dobroj izvedbi u SAD-u.

Acer i dalje bilježi značajan pad u svim regijama zbog slabe potražnje, naročito za skupljim ultrabookovima. Slično je i s ASUS-om koji se mučio s nagomilanim zalihama i slabijom potražnjom u poslovnom sektoru.