preko 8 milijardi dolara

Kvartal u retrovizoru: Uber nanizao skandale, ali i prihode

12.07.2017 u 10:49

Bionic
Reading

Poslovanju kontroverzne tvrtke, čini se, nisu naškodili mjeseci loših vijesti, skandala i previranja, kao ni odlazak ključnih ljudi

Kako piše Bloomberg, iz Ubera su investitorima priopćili kako su im bruto prihodi od vožnji u drugom kvartalu ove godine narasli deset posto u odnosu na prethodno tromjesječje te kako su tijekom istog razdoblja uspjeli smanjiti rashode. 

Nije jasno koliki je točno gubitak Uber zabilježio, no očekuju kako će ostvariti više od 8,25 milijardi američkih dolara bruto prihoda tijekom zadnjeg kvartala.

Telefonski sastanak s ulagačima sazvan je kako bi ih se umirilo nakon mjeseci skandala zbog kojih se tvrtka čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 69 milijardi dolara našla u previranjima. 

Kulminacija burnog razdoblja bila je prošlomjesečna ostavka osnivača i glavnog izvršnog direktora Travisa Kalanicka. U isto vrijeme tvrtku je - ne svojom voljom - napustio i dugogodišnji direktor razvoja poslovanja Emil Michael

Također, nakon istrage zbog optužbi o seksualnom uznemiravanju i drugim problemima na poslu otpušteno je više od 20 djelatnika. Zbog skandala Uberovu aplikaciju navodno je obrisali 200 tisuća korisnika.

Na pomolu bi mogla biti i nagodba s tvrtkom Waymo, Googleovim projektom koji se bavi autonomnim vozilima. Suđenje zbog krađe trgovinskih tajni zakazano je za listopad ove godine.