Travis Kalanick

Osnivač i izvršni direktor Ubera podnio ostavku

21.06.2017 u 10:40

Bionic
Reading

Čelnik Ubera i njegov suosnivač Travis Kalanick podnio je u srijedu ostavku na mjesto izvršnog direktora zbog pritiska dioničara, no ostat će u upravi te kompanije koja pruža uslugu prijevoza putem mobilne aplikacije

Do Kalanickove ostavke došlo je nakon niza skandala povezanih s načinom poslovanja te tvrtke, ali i optužbi za seksualno uznemiravanje.

U utorak je pet najvećih investitora Ubera u pismu zatražilo Kalanickovu ostavku, poručivši da je kompaniji potrebna promjena u vodstvu, objavio je New York Times.

"Volim Uber više od svega i u ovim teškim trenucima u mom osobnom životu prihvatio sam zahtjev investitora da odstupim kako bi se Uber mogao posvetiti razvoju, a ne se opteretiti još jednom bitkom", poručio je Kalanick.

Uberov upravni odbor poručio je, pak, u priopćenju da je "Travis uvijek stavljao Uber na prvo mjesto. Ovo je hrabra odluka i znak njegove predanosti i ljubavi prema Uberu".

"Svojim odstupanjem dao je tvrtki prostor da se potpuno posveti novom poglavlju u Uberovoj povijesti. Radujemo se što ćemo nastaviti raditi s njim u odboru", navodi se u priopćenju uprave Ubera.

Posljednjih godina Uber je bio potresen nizom skandala, od otkrića da koristi različite programe kako bi izbjegao inspektore, do optužbi za seksualno zlostavljanje i diskriminaciju prema zaposlenicima.

Prošloga je tjedna, pak, Kalanick poručio da odlazi na odmor na neodređeno vrijeme, s obzirom da je nedavno imao i obiteljsku tragediju. Njegovi su roditelji, naime, sudjelovali u brodskoj nesreći u kojoj mu je poginula majka.