RUKAVICA U LICE APPLEU

Kućna zabava u Googleovoj režiji

10.02.2012 u 14:10

Bionic
Reading

Google razvija sustav za kućnu zabavu koji će moći puštati glazbu u bilo kojem dijelu vašeg doma i bit će pušten na tržište pod brandom te tvrtke

To što će po prvi put sama dizajnirati i prodavati potrošačku elektroniku veliki je strateški zaokret za tvrtku iz Mountain Viewa, a ujedno i ulazak na još jedno područje kojim trenutno suvereno vlada Apple, pišeThe Wall Street Journal

Google je dosad uglavnom bio usredotočen na razvoj operativnog sustava Android, koji pogoni prijenosne uređaje poput pametnih telefona i tableta, ali i televizore.

Izradu i brendiranje samih uređaja koji ga koriste prepuštao je drugim tvrtkama. Ovim korakom približava se Appleovoj strategiji čvrste integracije hardvera i softvera.

Ljuto rivalstvo dva diva najbolje se očituje u borbi za tržište pametnih telefona, na kojem je Android lani uspio preteći Apple. No, jabučari su uzvratili razvojem Sirija, glasovno upravljane tražilice za pametne telefone.

Borba se, iako ne tim intenzitetom, u zadnje vrijeme prenijela na digitalnu glazbu, filmove i e-knjige.

Googleov uređaj za kućnu zabavu u razvoju je već nekoliko godina. Na tržištu bi se trebao pojaviti tijekom ove godine.

Nije poznato koji će ga trgovci prodavati, no čini se kako će povlačiti glazbu s Googleovog servisa za pohranu online i izvoditi ju pomoću bežičnih zvučnika, također osmišljenih u Mountain Viewu, ili drugih uređaja koji se mogu povezati s internetom. U budućnosti bi taj uređaj mogao vrtiti i druge digitalne sadržaje, poput videa i filmova.

Njime ćete upravljati putem pametnog telefona ili tableta. Ne zna se hoće li i na njemu morati biti instaliran Android.

U Googleu se nadaju da će uspjeti povoljnim cijenama sadržaja ugrabiti dobar dio globalnog tržišta vrijednog osam milijardi dolara (oko 44 milijarde kuna) - pa i povećati ga - te time osigurati novi izvor prihoda.

Kako će to izvesti, a da pritom ne pokvari odnose s proizvođačima hardvera koji trenutno prodaju milijune uređaja s Androidom, pitanje je.

Na razvoju vjerojatno radi šef Googleovog odjela za hardver za Android Andy Rubin, nekadašnji direktor tvrtke Danger, koja se bavila dizajniranjem potrošačke elektronike.

Lani je predstavio dva uređaja za kućnu zabavu, vezana uz proizvod koji Google namjerava izbaciti na tržište. Rekao je da se jednim od njih može upravljati tabletom s Androidom i koristiti za streaming glazbe, ali i kao poveznicu s drugim kućanskim uređajima.