DRUŠTVENE MREŽE

Kritičari se obrušili na WhatsApp; postao je veliki problem u širenju dezinformacija o koronavirusu

20.03.2020 u 08:25

Bionic
Reading

Prema najnovijem izvješću, Facebookovo nastojanje moderiranja brojnih grupa na WhatsAppu nije pomoglo pri suzbijanju širenja panike i lažnih informacija

Facebookov popularni WhatsApp već neko vrijeme služi za širenje poruka koje nerijetko sadrže mješavinu točnih i lažnih informacija koje su u međuvremenu demantirali brojni zdravstveni stručnjaci. Problem je postao toliko velik da velik broj državnih vođa požuruje ljude da aplikacijom prestanu širiti neprovjerene informacije, prenosi CNN.

'Požurujem sve da prestanu dijeliti neprovjerene informacije putem WhatsApp grupa' napisao je irski premijer Leo Varadkar. 'Ove poruke plaše i zbunjuju ljude te uzrokuju pravu štetu - molimo vas da informacije sakupljate sa službenih i vjerodostojnih izvora.'

Lažne informacije o koronavirusu obično na telefone stižu u obliku poruka koje su prosiljeđene od nekog drugog poput prijatelja ili rođaka, a uključuju informacije koje su navodno stigle od nekog poznato doktora ili prijatelja od prijatelja koji radi u vladi. Velik broj poruka kombinira konkretnie savjete i dezinformacije. Jedna od bizarnijih uputa uključuje ubijanje koronavirusa ispijanjem tople vode svakih 15 minuta.

Problem s enkripcijom

S obzirom da su poruke na WhatsAppu enkriptirane na način koji dozvoljava da samo primatelj i pošiljatelj mogu pročitati poruke, predstavnici javnog zdravstva i brojne skupine nastoje suzbiti širenje lažnih informacija o virusu. WhatsApp ne prati širenje niti sadržaj poruka koje se šire platformom.

'Potpuno je jasno da se u javnoj sferi pojavljuje hrpa lažnih informacija. Konkrento, trebali bismo razumijeti sve rizike vezane uz komunikaciju putem usluga koje blokiraju moderaciju izvana' rekla je potpredsjenica Europske komisije Věra Jourová. WhatsApp, naravno, tvrdi da je poduzeo korake da suzbije širenje lažnih informacija, pruživši korisnicima mogućnost prosljeđivanja sumnjivih poruka prema specijalnim profilima koji te informacije mogu provjeriti.

'Postoji preko dvanaest lokalnih profila koji na tome rade te koji mogu provjeriti jesu li informacije prave ili lažne' napisao je voditelj WhatsAppa Will Cathcart.

Širenje dezinformacija i kako ih zaustaviti

WhatsApp, aplikacija koju njezini trenutni vlasnici opicuju kao alternativa SMS uslugama te zamjeni za komunikaciju na društvenim mrežama enkriptira razgovore koji su samo vidljivi na korisničkim telefonima. Premda je enkripcija dobrodošla po pitanju privatnosti, ona donosi dodatne komplikacije u situacijama poput one u kojoj se svijet trenutno nalazi. Trenutni pristup moderaciji objava na Facebooku uključuje žive moderatore i algoritme koji pregledavaju objave i biraju one koje su vjerodostojne - obično koristeći ispravne informacije i stranice. Dezinformacije o koronavirusu se, nažalost, šire kao tekstualne poruke, što znači da korisnici ne mogu izabrati link i posalti ga na provjeru.

Facebook nastoji pomoći

WhatsApp već nastoji popraviti situaciju pružanjem ovlasti zdravstvenim stručnjacima koji na posebnim javnim profilima dijele sve važne informacije. Kompanija je također donirala milijun dolara IFCN-u te pokrenula info stranicu kojom će stručnjacima iz WHO-a i UNICEF-a pomoći da komuniciraju putem ljudi diljem svijeta.

Ministri zdravstva iz Izraela, Singapura, Južne Afrike i Indonezije već pružaju nadogradnje putem WhatsAppa, odnosno putem automatiziranih profila. Čini se, naime, da Facebook i WhatsApp moraju korisnike naučiti kako filtrirati informacije te kako se informirati na način koji im u dugom roku neće nanijeti štetu.

Whatsapp, kako stvari stoje, bar za sad nastoji omogućiti ministrima zdravstva i liječnicima da komuniciraju s građanima i pacijentima direktno putem WhatsAppa.

  • +21
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: SANJEEV GUPTA