PROJEKT DISCUS

Kreće europski 'Super internet'

11.02.2013 u 16:45

Bionic
Reading

Više od osam milijuna eura (šezdeset milijuna kuna) dobio je projekt koji bi trebao donijeti revoluciju u korištenju broadbanda na Starom kontinentu

Riječ je o projektu DISCUS, čiji je cilj pronalaženje rješenja za sve veću potražnju za uslugama poput videostreaminga visoke razlučivosti i igranja online.

Baziran u koledžu Trinity u Dublinu, trogodišnji projekt će okupiti trinaest partnera iz povezanih industrija i akademskih institucija iz Irske, Belgije, Njemačke, Španjolske, Italije, Velike Britanije, Švedske i Francuske. Na čelu će mu biti Talijan Marco Ruffini, koji želi zauvijek promijeniti broadband.

Stoga će se u sklopu DISCUS-a pozabaviti pronalaženjem novih načina korištenja optičkih kablova kako bi pojednostavio širokopojasnu mrežu i omogućio vrlo brzo surfanje. Po tom opisu podsjeća na TeraStream, mrežu koju HT testira od kraja prošle godine.

Projekt je primjer kako EU može pridonijeti istraživačkim djelatnostima, kao i zašto je dobro stavljati novac u europsku blagajnu. Ukupno ulaganje vrijedi 11,7 milijuna eura (oko 88,7 milijuna kuna), od čega je EU dala 8,1 milijun. Ostalo su pridodali partneri, među kojima su Telecom Italia i Nokia.