kakva je znanstvena vrijednost toga?

Korlević: 'Bezos i Branson si samo glancaju ega. Da je barem Freud živ da vidi oblik Bezosove rakete...'

21.07.2021 u 07:19

Bionic
Reading

Naš slavni astronom Korado Korlević kaže da Bezosu ne bi škodila psihoanaliza, a za Bransona veli da u svemiru nije ni bio

Devet dana nakon vlasnika Virgina Richarda Bransona u svemir je poletio i najbogatiji čovjek na svijetu, vlasnik Amazona, milijarder Jeff Bezos. S još troje putnika otišao je do ruba svemira i nazad, let je trajao 10 minuta i 10 sekundi, a kaže da mu je to bio najbolji dan ikad.

Kao i Branson, Bezos je poletio u svojoj letjelici, tj. raketi koju je projektirala njegova tvrtka Blue Origin, kojom, kao i Branson, želi ući u biznis svemirskog turizma.

Ali ima ljudi koji ne dijele ovo milijardersko oduševljenje. Tako naš slavni astronom Korado Korlević kaže kako Bezosu ne bi škodila psihoanaliza, a za Bransona veli da u svemiru nije ni bio, prenosi RTL.

Ima li pothvat Jeffa Bezosa ikakvu znanstveno-istraživačku vrijednost ili vrijednost za sve nas ostale?

Kada govorimo o trojici multimilijardera koji se natječu za odlazak u svemir i pitate kakva je znanstvena vrijednost toga, to je kao da pitamo trojicu velikih jahtaša kakva je znanstvena vrijednost njihove jahte. Radi se o glancanju ega i pokazivanju koji je veći. Sada znamo da je kod Bransona na 80 kilometara, kod Bezosa na 110, a Musk je poslao auto na 50 milijuna i namjerava otići tamo, tako da već imamo rang-listu.

I oblik rakete nešto govori o Bezosu?

Mislim da je prava šteta da Freud nije živ. On bi sada tu svu trojicu bogataša, a za Bezosa čak i po formi rakete, rekao da je njegova teorija potpuno u pravu.

  • +25
Jeff Bezos leti u svemir Izvor: Profimedia / Autor: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Čija je misija bolje uspjela, Bezosova ili Bransonova?

I jedna i druga su bez smisla. Možda kada se govori o nekom turizmu. Treba li zbilja dati četvrt milijuna dolara da budeš ispaljen, biti tri minute u nečemu što je bestežinsko stanje i pasti na isto mjesto s kojeg si i krenuo. Upitno je čemu to služi. Kamo treba otići da zbilja prođeš atmosferu i napraviš neki posao, da brzo moraš napraviti neku sliku, onda smo tu negdje na oko 300 kilometara. Rakete za sondažu koje to rade obično idu do 700 kilometara. Ovo je kao - idemo malo vidjeti puta pa ćemo negdje na koktel partyjima pričati kako nam je bilo štos i zašto imamo astronautska krila.

Branson zapravo nije ni bio u svemiru?

Ako uzmemo jednu nategnutu odluku američke avijacije iz 50-ih godina, oni su stavili granicu svemira na 80 kilometara. Onda da. Ali ako mogu pitati Glas Istre iz Pule, onda mu je na 35 bilo dovoljno.

Uskoro u svemir leti i Musk. Hoće li to biti nešto drugačije?

Ne, on će otići Bransonovim aviončićem gore. Rekao je da ne ide nikamo, nego ide na Mars. Do Marsa ima još jako puno godina rada. Ali da, kako postoji rivalstvo između njega i direktora Amazona, onda će otići kod ovog trećeg, čisto zbog konkurencije, i napraviti si i on jedan let.

  • +5
Branson - let u svemir Izvor: Profimedia / Autor: Brian Jordan / Avalon / Profimedia

Zašto svi milijarderi moraju u svemir?

Ako pogledamo, ipak je, nakon svega što je napravio i loše, direktor Microsofta odlučio da će dati milijarde za borbu protiv malarije. Nisu svi milijarderi tamo. Waren Buffet dao je ogroman novac za istraživanja u medicini i zdravstvo. Nisu svi u istom košu.

Biste li vi htjeli biti svemirski turist?

Ustvari ne. Trebam li se zaista ići 'nazračiti', dovesti u dodatni rizik, recimo da ne. Naravno da me privlači, ali ne da me drugi voze. Htio bih ja biti za volanom. Kao što bih htio biti pilot i kao što više ne smijem voziti motocikle. Previše je opasno.