IDEMO DALJE

Korak bliže razotkrivanju tajni svemira: Teleskop James Webb se ohladio i spreman je za kalibraciju

14.04.2022 u 11:19

Bionic
Reading

Nakon uspješno obavljenih kalibracija i testova, infracrveni instrumenti na teleskopu James Webb trebali su se spustiti na radnu temperaturu od ledenih -267 Celzijevih stupnjeva

Svemirski teleskop James Webb jedan je korak bliže razotkrivanju tajni svemira. NASA je u srijedu objavila da je spremna za snimanje prvih slika i poravnavanje optike teleskopa nakon što su instrumenti dosegli zadovoljavajuću temperaturu od -267 celzijevih stupnjeva, izvještava Engadget.

Višestruko hvaljen i prilično skup teleskop hladi se još od uspješnog lansiranja 25. prosinca prošle godine. Njegov prepoznatljivi štit od sunca pomogao je smanjiti temperaturu i dovesti ga u optimalno radno stanje. Dovođenje teleskopa do konačne operativne temperature zahtjevalo je aktivaciju specijalnog električnog hladila kojeg su razvili stručnjaci iz NASA-e i ESA-e koji je pomogao spustiti temperaturu sa -258 na -267 celzijevih stupnjeva.

'Tim iza hladnjaka za MIRI unio je puno truda u razvoj procedure' rekao je Analyn Schneider, projekt menadžer MIRI-ja u NASA-inom JPL-u. 'Tim je bio uzbuđen i nervozan oko ove kritičke aktivnosti. Na koncu se radilo o vrlo pedantnom i uspješnom zahvatu nakon kojeg smo zaključili da su perfomanse hladnjaka čak bolje nego što smo mislili'.

  • +2
Svemirski teleskop James Webb Izvor: EPA / Autor: ESA/MANUEL PEDOUSSAUT HANDOUT

Dio razloga zašto James Webb mora biti tako hladan prije nego što otpočne misiju je njegova elektronika. S obzirom da promatračnica snima u infracrvenom spektru, potrebno je smanjti toplinsko zračenje mjernih instrumenata na minimum kako njihovo zračenje ne bi smetalo pri promatranju udaljenih svemirskih tijela.

Niske temperature također služe za izbjegavanje električne sile 'tamne struje' koja nastaje kad atomi u teleskopovim mjernim isntrumentima počnu vibrirati. To kretanje može stvaratei lažne signale i otežati precizno snimanje udaljenih svemirskih tijela.