POČEO IBM FORUM 2012

Kompjuteraši mogu bolje od nogometaša

04.10.2012 u 08:09

Bionic
Reading

'Ne trebamo se bojati ni EU, niti globalne konkurencije. Ako mogu nogometaši, mogu i naši poslovni ljudi', uvjeren je glavni direktor IBM-a Hrvatska

Počelo je novo računalno doba, a to je računalstvo koje postaje više određeno znanjem, inteligentnije je i usmjerenije novim uvidima, rekao je na početku okruglog stola Krešo Perica, glavni direktor IBM-a Hrvatska,

'Vjerujemo u gospodarski rast, ali ne možemo više igrati na dva mala gola iza zgrade', rekao je Perica, dodajući kako smo u ICT-u i poslovanju općenito u međunarodnoj konkurenciji jači nego u nogometu, pa stoga ne treba strahovati ni od Europske unije, niti od globalne konkurencije.

Fokus Agencije za investicije i konkurentnost bit će probijanje administrativnih barijera te aktivna pomoć i potpora investitorima, najavio je njezin ravnatelj Damir Novinić. Mijenjat će propise i zakone kako bi pomogli podizanje proizvodnosti i konkurentnosti u svim sektorima, uključujući i ICT te predlagati nove mjere.

Razmišlja se i o osnivanju equity fonda za veliku industriju, a Noviniću je žao zato što u Hrvatskoj nema više ulagača koji bi investirali u tvrtke u početnim fazama razvoja.

Perica je predstavio rezultate petog istraživanja koje IBM-ov Institut za poslovnu vrijednost proveo intervjuirajući više od 1.700 direktora diljem svijeta, iz 18 industrija i 64 zemlje, s prosječnim mandatom od šest godina.

Gdje oni vide izvor ekonomske vrijednosti i rasta tijekom idućih tri do pet godina? Kao ključne komponente izdvojene su inovacije, odnos s korisnicima i ljudski kapital, kao i jasno postavljeni ciljevi, suradnja te etičnost.

Jedan od najvećih izazova predstavljat će prikupljanja podataka o korisnicima, kao i kako ih prepoznati kao pojedince, kako bi ih što bolje razumjeli i što brže reagirali.

Doći će i to velikog zaokreta u načinu komunikacije. Glavni kanal više neće biti samo izravni kontakt, već i društvene mreže (očekuje se četverostruki rast), a s druge strane doći će do pada korištenja klasičnih medija.

Promjena će biti i što se tiče inovacija. Klasični odjeli za istraživanje i razvoj, kao i laboratoriji, sve više će se okretati suradnji i partnerstvima sa širom zajednicom. A tvrtke, ako žele biti uspješne, trebat će biti puno ambicioznije kad je plasman inovacija na tržište u pitanju.

Od direktora očekivat će se veća usmjerenost korisnicima te inspirativno i timsko vodstvo, a od zaposlenika spremnost na suradnju, komunikativnost, fleksibilnost i kreativnost.

Dio nalaza istraživanja potvrdio je i član uprave Atlantic Grupe Zoran Stanković. 'Za nas je veliki izazov bio nagli skok rasta zaposlenih i prihoda, kao i akvizicija Droga Kolinske. Najvećom pobjedom smatramo to što smo uspjeli zadržati ključne ljude i spojiti različite korporativne kulture.'

Ovogodišnji IBM Forum 2012 otvoren je okruglim stolom na temu 'Rast na treću - Inovacije, liderstvo, tehnologije'. Forum će od 3. do 5. listopada u splitskom hotelu Le Meridien Lav okupiti petstotinjak klijenata, poslovnih partnera, stručnjaka za IT i novinara, koji će pratiti predavanja podijeljena u pet sljedova, kao i niz plenarnih predavanja, okruglih stolova.