KONFERENCIJA JAVANTURA

Koliko zarađuju Java programeri?

18.11.2014 u 08:39

Bionic
Reading

Oko 200 sudionika - većinom softverskih developera i arhitekata, voditelja projekata i studenata - kroz 16 predavanja organiziranih u dva slijeda imalo je priliku saznati najnovije trendove vezane uz Javu te se upoznati s nekima od aktualnih projekata

U sklopu drugog izdanja konferencije Javantura organizirana je i anketa čiji je cilj bio doći do iznosa prosječnih plaća među Java developerima u Zagrebu.

Rezultati su pokazali kako prosječna plaća Java programera početnika iznosi 5.266 kuna neto, dok Java programeri s više od jedne godine iskustva u prosjeku dobivaju 7.510 kuna mjesečno. Programeri s više od pet godina iskustva u prosjeku zarađuju 9.464 kune mjesečno. Najveća plaća u sklopu ovog uzorka iznosila je 13 tisuća kuna.

Najčešće beneficije Java developera su posjedovanje službenog laptopa (82,4 posto) i službenog mobitela (52,9 posto). Kad su u pitanju prekovremeni sati, 32 posto ispitanika odgovorilo je kako mjesečno radi 180 sati ili više.


Provedena je anketa i među studentima o njihovim uvjetima rada, no zbog malog uzorka teško je procijeniti točnost podatka o prosječnoj neto satnici u iznosu 22,60 kuna.

Programski jezik Javu koristi više od devet milijuna razvojnih programera. Java developeri su najtraženija kategorija programera u Hrvatskoj, s udjelom od oko 24 posto. Prema istraživanju koje su pred šest mjeseci na 450 hrvatskih IT tvrtki proveli HGK, HUP i Algebra. Procjenjuje se da je globalno taj postotak još i veći.

'Danas se u Javi programira praktički sve, od pametnih kartica, IoT uređaja i Android mobilnih aplikacija, preko TV prijamnika i Blue-Ray čitača, pa sve do poslužiteljskih i cloud aplikacija', rekao je Branko Mihaljević, predsjednik HUJAK-a i organizator Javanture