BAGATELA

Koliko vrijedi vaše lice? Šaku dolara, pitate li Google

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 05.08.2019 19:23
  • Objavljeno 05.08.2019 u 19:23
tportal

Izvor: YouTube / Autor: Miroslav Wranka

Zaposlenici diva iz Mountain Viewa nudili su neznancima poklon bonove za Amazon i Starbucks u zamjenu za nekoliko selfija kako bi poboljšali tehnologiju prepoznavanja lica za Pixel 4

Kako možete umjetnu inteligenciju naučiti prepoznavanu lica tako da može parirati Appleovoj tehnologiji Face ID? Jednostavno: ponudite neznancima pet američkih dolara ako vam posude svoje lice.

Za tom su metodom posegnuli Googleovi zaposlenici pri prikupljanju skenova lica, prenosi Gizmodo. U više gradova diljem Sjedinjenih Država navodno su nudili poklon kartice za Starbucks i Amazon vrijedne pet dolara. Zauzvrat su tražili nekoliko snimki lica.

Ovo 'terensko istraživanje', kako ga nazivaju u Googleu, bilo je dijelom nastojanja poboljšavanja preciznosti tehnologije prepoznavanja lica za nadolazeći model pametnog telefona Pixel 4. Pri svakom skeniranju prikupljali su podatke u infracrvenom spektru, boji i dubini. Cilj je bio povećati raznovrsnost lica koje će Pixel 4 moći prepoznati.

Google Pixel 4 | (Don’t) hold the phone: new features coming to Pixel 4

Izvor: Društvene mreže / Autor: Made by Google

Google je upravo objavio promo video svoje nove perjanice, potvrdivši nagađanja kako su tajanstveni izrezi na obrubu zaslona dio projekta Soli, u međuvremenu preimenovanom u Motion Sense, u sklopu kojeg je razvijen postav radarskih senzora za otkrivanje i praćenje objekata u blizini. Taj bi postav trebao omogućiti otključavanje smartfona bez dodira i korištenje gestikulacija za obavljanje određenih operacija.

Kako bi korištenje Pixela 4 bilo što sigurnije, trebali su pojačati tehnologiju prepoznavanja lica, između ostalog. Tvrde kako skenovi ostaju na uređaju i kako lica korisnika neće biti pohranjena u računalnom oblaku, niti dijeljena s drugim Googleovim servisima.

ŠOKOVI BUDUĆNOSTI

Na ove značajke novih smartfona svakako obratite pažnju

Pogledaj galeriju
10

Čuvat će ih 18 mjeseci, koliko bi istraživanje trebalo trajati, iako im obrasci za pristanak koje su skenirani ljudi potpisali omogućavaju korištenje do pet godina.

Svaki je sken navodno dobio apstraktni broj kao oznaku identiteta, odvojenu od adrese e-pošte skenirane osobe, a ti su podaci također enkriptirani te im ne može baš svatko pristupiti. Neće na bilo koji način biti moguće povezati ih s Googleovim ID-jem, ukoliko ga skenirana osoba ima.

Apple je, podsjećamo, u slične svrhe treniranja neuralnih mreža koristio više od milijardu slika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!