PREBROJAVANJE

Koliko je ljudi doista bilo u Povorci ponosa? Evo što kaže računalo

10.06.2019 u 09:55

Bionic
Reading

Sustav prebrojavanja sudionika masovnih događanja, djelo dva mlada inženjera sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva, dao je svoju procjenu o broju sudionica i sudionika Zagreb Pridea

Sustav računalnog prebrojavanja sudionika velikih događanja, čija je izrada pokrenuta 2016. godine zbog različitih izjava o broju sudionika pojedinih događaja i prosvjeda, bio je aktivan i tijekom ovogodišnje 'Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji'.

TEHNO PROGNOZA

Kakva nas tehnološka budućnost očekuje u 2019. godini? Evo što predviđaju stručnjaci

Pogledaj galeriju

Kako je u objavi na blogu naveo Nikola Banić, jedan od autora tog sustava, temeljem računalne obrade video snimke u trajanju od 17 minuta i 12 sekundi povorke došli su do broja od oko 3.064 sudionice i sudionika, što je više nego upola manje od broja kojeg su naveli organizatori (oko 7.000 ljudi).

Banić mogućnost pogreške procjenjuje na +/- tri posto, ponajprije zbog toga što zastave i transparenti prekrivaju lica dijela sudionika, ali i zato što ponekad nije jednostavno procijeniti tko sudjeluje u prosvjedu, a tko samo šeće sa strane.

Prebrojavanje možete pogledati u ovom videu:

Gay Pride March in Zagreb, Croatia on June 8, 2019 - participants counting Izvor: Društvene mreže / Autor: THETA2

Usporedbe radi, 'Hod za život' je prema računalnoj procjeni okupio oko sedam tisuća sudionica i sudionika, što je dva do tri puta manje od procjene Željke Markić i drugih organizatora.