CES Unveiled Pariz

Ključni tehnološki trend u 2018. je njegovo veličanstvo - 5G

25.10.2017 u 11:26

Bionic
Reading

U Parizu je održan prvi u nizu evenata kojima se najavljuje skorašnji najveći sajam potrošačke tehnologije – CES (Consumer Electronic Show) u Las Vegasu u siječnju. Specijalizirani mini-sajmovi, na kojima se prezentiraju nagrade koje će biti dodijeljene u Las Vegasu, održavaju se u velikim svjetskim tech središtima nekoliko mjeseci uoči središnje manifestacije

U Parizu su naznačeni tehnološki trendovi za 2018. godinu: posrijedi su nove ključne tehnologije, tržišni trendovi i načini na koji korisnici prihvaćaju trendove. Kada pričamo o  ključnim tehnologijama, čelnik udruge CTA koja organizira CES Gary Shapiro apostrofirao je 5G (koji je DT počeo u praksi primjenjivati u Europi), umjetnu inteligenciju te robotiku. Tržišni trendovi su digitalni osjećaji, redefinicija realnosti i pametni gradovi, dok su načini na koje korisnici prihvaćaju trendove digitalna detoksikacija, digitalna privatnost i sigurnost te budućnost poslovanja.

Na CES-u, u sklopu tzv. Eureka Parka svake godine nastupa i pobjednik regionalnoga natjecanja Idea Knockout, specijaliziranoga startup eventa u organizaciji mjesečnika Bug i pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma. Sljedeće godine na CES će otići MAKERbuino koji je prošloga mjeseca trijumfirao na četvrtom Idea Knockoutu. Prije njega, svoje ideje predstavili su STEMI, Streaming Solutions i DivIT.

Najviše je bilo riječi o 5G mrežama, koje omogućuju veće brzine jer su potencijalno čak 40 puta brže od aktualne propusnosti, a osobitu primjenu imat će u pametnim gradovima, samoupravnim vozilima i bežičnom VR-u. Sektorski, najveća zastupljenost predviđa se u telekomunikacijama, tech industriji, automobilskoj industriji, zdravstvenim ustanovama i AR/VR-u.

CES Pariz Izvor: Ostale fotografije / Autor: Bojan Mušćet

Što se nagrada za inovacije tiče, u kategoriji hardvera dobili su ih HP-ovo računalo Spectre 13, mobilni uređaj Lenovo Phab 2, hibrid Lenovo Yoga Book, televizor LG 77W7, slušalice OSSIC X, televizor Samsung Lifestyle TV i Robo R2, pametni 3D printer s wi-fijem. Dakako, bilo je tu i drugih nagrada, a u izložbenom dijelu u Parizu predstavili su se i neki zanimljivi projekti.

Na primjer, švedska tvrtka Pricer razvila je aplikaciju pomoću koje je moguće odmah pronaći željeni artikl i cijenu čim se uđe u shopping centar, bez nepotrebnog lutanja. Francuski Zac sa simpatičnim rakunom u aplikaciji omogućuje da se putem aplikacije pale i gase elektronički uređaji u stanu. Emy je aplikacija koja će pomoći ženama s urinalnim problemima.

Svakako, sve zajedno predstavlja izvrsnu najavu za predstojeći CES, a činjenica da na njemu nakon američkih ima ponajviše francuskih kompanija dovoljno govori o popularnosti eventa koji je izazvao veliku pozornost medija u Parizu.

Osim izložbenog dijela održan je i konferencijski dio koji je obuhvatio sve partnere sajma koji su uprizorili razvoj tehnoloških tržišta u matičnim zemljama, što je uključivalo i Hrvatsku.