Brzi i pametni

Kinezi se spremaju za zimsku olimpijadu: Superbrzi pametni vlak juri 350 na sat, ima 5G vezu i punjače mobitela

03.01.2020 u 13:37

Bionic
Reading

Superbrza željeznička linija koja povezuje Peking i Zhangjiakou, grad domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, otvorena je u ponedjeljak, izvijestila je Kineska državna željeznica

S osiguranim 5G signalom, bežičnim punjenjem pametnih telefona i inteligentnom rasvjetom, pametni vlak G8811 krenuo je pretposljednjeg dana prošle godine sa željezničke stanice na sjeveru Pekinga u pola devet ujutro do Zhangjiakoua na sjeveru kineske provincije Hebei.

Ukupna duljina glavne pruge iznosi oko 170 kilometara, a trasa uključuje 71 podzemni odsjek, 64 mostova, deset tunela i isto toliko stanica. Na dijelovima dionica vlak razvija maksimalnu brzinu 350 km na sat, što će vrijeme putovanja između Pekinga i Zhangjiakoua smanjiti s tri sata na samo na 47 minuta.

Istoga dana otvorena je i linija Chongli, grana pruge brze željeznice od Pekinga do Zhangjiakoua; duga je 53 km i omogućava maksimalnu brzinu 250 km na sat.

Novi pametni vlakovi dolaze u dvije verzije, standardnoj i olimpijskoj Izvor: Društvene mreže / Autor: CGTN

Gradnja ove superbrze željezničke pruge trajala je četiri godine, a posljednji testovi obavljeni su krajem prosinca. Trenutno u Kini postoji 139.000 kilometara željezničkih pruga, uključujući 35.000 km brzin linija, najviše na svijetu.

  • +2
Kineski superbrzi vlak Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

Novi pametni vlakovi dolaze u dvije verzije, standardnoj i olimpijskoj, a obje su opremljene inteligentnim sustavom koji omogućava automatsko kretanje i zaustavljanje pa čak i vožnju. Olimpijska verzija ima i ostavu posebno dizajniranu za odlaganje skijašku opremu, javljaju agencije.