EKSPERIMENT

Kineski studenti zamorci u projektu samoodržive svemirske postaje

  • Autor: B. S./Hina
  • Zadnja izmjena 11.07.2017 08:30
  • Objavljeno 11.07.2017 u 08:30
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Studenti koji su pristali na eksperiment dio su projekta osmišljenog za stvaranje samoodrživog ekosustava koji osigurava čovjeku sve potrebno da preživi.

Kineski studenti zatvoreni u dva bunkera u predgrađu Pekinga 'zamorci' su u pokusu koji treba pokazati kako je to živjeti u svemirskoj postaji ili na nekom drugom planetu i preživjeti reciklirajući doslovce sve, od odbačenih dijelova biljaka do urina.

200 dana

Četiri studenta sa Sveučilišta za aeronautiku i astronautiku ušla su u nedjelju u Mjesečevu palaču-1 gdje će ostati 'u klauzuri' 200 dana koliko traje projekt. 

Ističu da su sretni poslužiti kao zamorci jer su time bliže ostvarenju sna da jednoga dana postanu astronauti.

Predsjednik Xi Jinping želi da Kina postane svjetska sila u istraživanju svemira i planira poslati letjelicu na nevidljivu stranu Mjeseca do 2018., a astronaute do 2036. 

Liu Hong,  profesorica s pekinškog Sveučilišta za aeronautiku i astronautiku, glavna arhitektica projekta, kaže da je sve potrebno za preživljavanje čovjeka pomno isplanirano. 

Malo depresivni

'Dizajnirali smo tako da imaju kisika (koji proizvode biljke u postaji) dovoljno za čovjeka, životinje i organizme koji razgrađuju tvari', rekla je.

No zadovoljenje fizičkih potreba tek je dio eksperimenta, a ključno je pratiti kako se dug boravak u malenom zatvorenom prostoru odražava na mentalno zdravlje.

'Mogu postati malo depresivni', rekla je Liu i objasnila da to može stvarati 'psihičke tegobe'.

Liu Hui, student koji je sudjelovao u prvome projektu dugom 60 dana u Mjesečevoj palači-1, a koji je završio u nedjelju, rekao je da se navečer osjećao pomalo prazan.

Ekipa koji prati studente zbog toga je osmislila niz dnevnih aktivnosti kako bi studentima pomogla da ostanu veseli.

Izazov je i boravak 200 dana u prostoru bez danjeg svjetla.

'Obavili smo eksperiment sa životinjama... sada želimo vidjeti kakav će učinak biti na ljude', kaže profesorica Liu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!