dan samaca

Kineski festival šopinga i ove je godine nadmašio očekivanja

12.11.2018 u 13:10

Bionic
Reading

Ako tražite taj jedan dan kada se krše apsolutno svi rekordi u online prodaji, definitivno ne želite zaobići 11. 11., kineski jednodnevni festival online kupovine

Crni petak i Cyber ponedjeljak u Americi su, barem u teoriji, idealne prilike za shopping po prilično sniženim cijenama, no ni oni nisu dorasli Alibabinom danu rasprodaja Singles Day (Dan samaca), prenosi Cnet.

Službeno ime rasprodaje je 11/11 Globalni festoval šopinga, traje 24 sata i organizira ga kineski internetski div, s time da je ime Dan samaca dobila zbog četiri jedinice u datumu.

U slučaju da niste sami zaključili, radi se o više-manje kineskoj verziji Crnog petka, ovog puta u produkciji Alibabe. Ovaj događaj 2009. je smislio Alibabin izvršni direktor Daniel Zhang kako bi privukao kupce na svoju šoping platformu, Tmail. Usporedba sa Crnim petkom, doduše, donekle je nepravedna s obzirom da se radi o pravom spektaklu koji ima puno veći doseg od Crnog petka i Cyber ponedjeljka.

TEHNO SAVJETI

Evo kako sve uništavate svoj smartfon, a da toga možda niste ni svjesni

Pogledaj galeriju

Rekordni rezultati

U prvih sat rasprodaje Alibaba je zabilježio 10 milijardi dolara zarade. s time da je prvu milijardu zaradio unutar jedne minute i 25 sekundi. Nakon 15 sati rasprodaje, rasprodaja je probila prošlogodišnji rekord sa sveukupnom zaradom od 30.8 milijardi dolara i milijardu dostava diljem svijeta. Ako usporedimo s prošlom godinom, ovogodišnji Dan samaca je zabilježio porast od 27 posto u odnosu na prošlu godinu, što je manje u usporedbi sa 39 posto od prošle, no i dalje se radi o velikoj stvari - pogotovo s obzirom da joj otvoreno zavide divovi poput Amazona.

I da, prije nego što pomislite da su kupci samo iz Kine, spomenimo da je kao i prošle godine Dan samaca bio globalni fenomen te privukao hrpe kupaca iz EU, Japana, Australije, Rusije i SAD-a.

Šoping terapija

Zhang je Dan samaca izabrao zbog osjećaja samoće koji je moguće utišati kupnjom stvarčice koja vas može razveseliti. Naravno, sve ovo ima puno manje veze sa suosjećanjem i dobrov voljom nego samom činjenicom da Alibaba hoće vaš novac.

Alibaba Izvor: Reuters / Autor: ALY SONG

Sama gala je bila toliko masivna da je osnivač Alibabe Jack Ma prošle godine na njemu predstavio dvadesetominutni akcijski film u kojem pored njega (naravno) glume Jet Li i Donnie Yen. Ove godine na pozornici su nastupili Cirque du Soleil, a na događaju su bili Mariah Carey, Miranda Kerr te pop zvijezde Jay Chou i Coco Lee.