INTERNET I DRUŠTVO

Kćer Martina Luthera Kinga mlađeg osudila Zuckerbergovu poslovnu etiku: 'Dezinformacijske kampanje poput onih na Facebooku razlog su smrti mojeg oca'

18.10.2019 u 14:32

Bionic
Reading

Kćer poznatog aktivista i političara Martina Luthera Kinga mlađeg kritizirala je Marka Zuckerberga zbog njegovog komentara vezanog uz pokret za civilna prava. Bernice King je uvjerena da 'dezinformacije' stvaraju atmosferu koja je dovela do ubojstva njezinog oca

Kćer Martina Luthera Kinga mlađeg, Bernice King, nedavno je kritizirala Facebookovog direktora zbog spominjanja imena njezinog oca u pokušaju obrane svoje društvene stranice of kritičara, izvještava Business Insider.

Facebook je 'nevin'

Zuckerberg je, naime, referirao na brojne povijesne pokrete za ljudska prava te je svoju stranicu nazvao presudnom platformom za slobodni izražaj u progresivnim društvima.

'Davanje glasa i inkluzivnost idu rukom pod ruku i to je sve češća pojava. Nažalost, postoji i trend koji ide u suprotnom smjeru. U vrijeme društvenih nemira naš impuls je povući ideju slobodnog izražavanja. Želimo da napredak stiže zahvaljujući slobodnom izražaju a ne podizanju tenzija.

informacije su zlato

Od kupovine do pokreta mišem: Ovo su svi načini na koje nas Facebook prati

Pogledaj galeriju

Ovo smo iz prve ruke vidjeli kada je MLK napisao svoje poznato pismo dok je bio zatvoren u Birminghamu zbog mirnih prosvjeda. Istu stvar smo vidjeli u pokušajima zatvaranja kampusa u nadi gušenja studentskih proturatnih prosvjedia u doba Vijetnamskog rata. Istu stvar smo vidjetli kada je Amerika bila polarizirana oko svoje uloge u Prvom svjetskom ratu i kada je Vrhovni sud vođu socijalista Eugenea Debsa zatvorio zbog proturatnih govora'.

Zuckerberg je MLK spomenuo još jednom u govoru dok je pokušavao suzbiti brojne kritičare svoje kompanije koji tvrde da je Facebook postao kanal za širenje dezinformacija.

'Posustajanje od ideje slobodnog izražavanja nikad nije bio dobar odgovor i iskreno, nanjelo je puno više štete manjinama koje želimo zaštititi' rekao je direktor Facebooka.

Žestoki odgovor

Bernice King je skoro odmah nakon govora optužila tridesetpetogodišnjeg poslovnog mogula da zlorabi ime njezinog oca. 'Želim Facebooku pomoći da bolje razumije izazove s kojima se suočavao i MLK tijekom dezinformacijske kampanje koja je stvorila atmosferu odgovornu za njegovo ubojstvo.' rekla je King u Tweetu u kojem je objavila i poznatu fotografiju balkona hotela u Memphisu snimljenu nekoliko sekundi nakon ubojstva njezinog oca.

Kingova kćer nije sama. Brojni aktivisti poput predstavnika Color of Changea, aktivista za jednakost rekli su da Facebookova politika koja dozvoljava otvoreno laganje tijekom političke promidžbe direktno kontrira Zuckerbergovom govoru.

'Mark Zuckerberg je danas svima jasno dao do znanja da njegova kompanija nesmetano nastavlja slijediti poslovni model koji korumpira koncept demokracije dok u isto vrijeme ne prikazuje baš nikakvo razumijevanje načina na koji zanemarivanje civilnih prava, potiskivanje glasača i rasizam u SAD-u zapravo funkcioniraju' kažu predstavnici skupine.