ŠOKANTNO OTKRIĆE

Kako simulirati dodir u virtualnoj stvarnosti? Strujom, naravno

19.04.2017 u 09:26

Bionic
Reading

Znanstvenici na Institutu Hasso Plattner u Potsdamu u Njemačkoj razvili su prenosivu spravu koja koristi električnu stimulaciju mišića za stvaranje zidova i drugih predmeta u virtualnoj stvarnosti

Riječ je o prilično jednostavnoj napravi sačinjenoj od ruksaka s osmokanalnim simulatorom mišića iz kojeg izlaze žice i elektrode, a njegov cilj je jednostavan - slati male električne šokove za stvaranje osjećaja dodira. Sustav radi na četiri skupine mišića koje aktivira ovisno o površini koju treba dočarati.

'Kada korisnik pritišće gumb koji se nalazi na vertikalnoj površini, primjerice, sustav aktivira bicepse i dlan', kažu istraživači. Ovo je, zapravo, alternativna primjena simulatora koji se već godinama koriste pri fizikalnoj terapiji.

Nizom testova zaključeno je da kraći impulsi stvaraju puno realističniji osjećaj dodira, poput onog kada se naslonite na zid.

Virtualna stvarnost može simulirati i dodir Izvor: Društvene mreže / Autor: HassoPlattnerInstitute HCI

'Ova sprava koristi kratki EMS puls (200 do 300 milisekundi uz kalibrirani maksimalni intenzitet) te EMS gura ruku nazad, tjerajući je u suprotnom smjeru od predmeta koji korisnik nastoji dodirnuti. Ovo je moguće postići uz EMS puls niskog intenziteta koji, kao i svi drugi EMS signali u našem tijelu, nikad ne nanosi bol.'

Znanstvenici tvrde da se ovakvo rješenje vrlo lako može uobličiti u odijelo koje je lako navući i skinuti. Jedino što preostaje za istraživanje je veća sila, odnosno fizički intenzivnija osjetila. Ako ova interesantna ideja ikad zaživi, nadamo se da će nam se smilovati svi proizvođači malwarea jer nam se nekako čini da bi hakiranje u ovom slučaju bilo prilično bolno.