NOVI ČLAN TIMA

Japanske odbojkašice odsad treniraju uz robote

15.04.2017 u 10:08

Bionic
Reading

Najnoviji član japanskog odbojkaškog tima malkice je neobičan. Čelni ljudi tima uvjereni su da će poboljšati igru momčadi učeći ih kako odigrati dobru kontru

Riječ je o sportskom stroju spojenom na nekoliko pari robotskih ruku. Prema izvješću New Scientista, Odbojkaški savez Japana koristi ovog robotskog odbojkaša koji pomaže pri svakodnevnim treninzima.

Robot se sastoji od tri para ruku povezanih na pomični torzo koje se miču naprijed i nazad iza mreže. Robot simulira protivničke igrače koji blokiraju loptu, a svaka kretnja može se programirati putem kontrolnog softvera koji je, pogodili ste, u rukama trenera. Ovo igračima omogućuje da vježbaju kontre protiv niza različitih obrambenih formacija.

Robot odbojkaš Izvor: Društvene mreže / Autor: The New Scientist

'Mašina za blokiranje' korištena je na treninzima japanskog nacionalnog ženskog tima, kažu iz New Scientista, a može se kretati po terenu brzinama do 3,7 metara u sekundi - što je brže od bilo kojeg ljudskog igrača. Doduše, on se može samo micati po prethodno određenim pozicijama i ne reagira na kretnje ljudskih igrača. Njegovi tvorci planiraju dodati senzore za kretnje kako bi robot mogao bolje testirati i trenirati svoje protivnike.

The New Scientist