PREPUSTITE TO APPLEU

Kako sigurno spremiti lozinke na iPhoneu? Ništa lakše

13.03.2021 u 17:36

Bionic
Reading

Apple oduvijek ističe da je privatnost korisnika vrlo važan, a to potvrđuju i sustavom za jednostavno i sigurno pohranjivanje lozinki

Ako posjećujete velik broj internetskih stranica i online servisa, onda sigurno imate hrpu lozinki koje morate zapamtiti. S obzirom da korištenje iste lozinke za hrpu profila možda nije najbolja ideja, od koristi bi vam mogla biti pohrana lozinki na iPhoneu.

Kako koristiti iCloud Keychain za spremanje lozinki na iPhoneu?

iCloud Keychain je alat za spremanje lozinki, brojeva kreditnih kartica i drugih važnih informacija koji radi na svim Apple uređajima. Ovo znači da ćete, želite li se samo prijaviti na web stranicu ili upisati Wi-Fi lozinku, bez problema sve moći automatski odraditi putem iCloud Keychaina.

Gdje mogu preuzeti aplikaciju?

Ne morate! Keychain je instaliran na iPhone kao temeljna značajka, što znači da sve informacije imaju dodatnu dozu zaštite od slučajnog preuzimanja nepoželjnih aplikacija. Nadalje, sve lozinke koje ukucate bit će enkriptirane, što znači da ih neće moći pročitati nitko osim vas - čak ni Apple.

Još jedna korisna značajka Keychaina je što prati vaše lozinke i upozorava vas ako je neka od njih ugrožena.

Za pronalaženje ugroženih lozinki na iPhoneu odite u Settings > Passwords > Security Recommendations i tamo ih po potrebi promijenite. Kako? Jednostanvo birajte lozinki i pritisnite na 'Change Password on Website'.

Kako pregledati pohranjene lozinke?

Jednostavno. Uđite u Settings, skrolajte do Passwords, potvrdite svoj identitet i nakon toga ćete vidjeti listu svih lozinki na vašem uređaju.

  • +6
iPhone 12 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kako izbrisati pohranjenu lozinku?

To možete napraviti kad god želite. Sve što trebate napraviti je otići u Settings, skrolati do Passwords i učitati ih, potvrditi indentitet biometrijom ili zaporkom i na listi pritisnuti na Edit tipku smještenu u gornjem desnom dijelu zaslona. Nakon toga izaberite lozinke koje želite izbrisati i pritisnite na Delete smješten u gornjem lijevom kutu zaslona.

Ne vjerujem Appleu - kako mogu isključiti Keychain?

Sve što treba napraviti je ući u Settings i pritisnuti na vaše ime na samom vrhu ekrana. Nakon toga odite u iCloud > Keychain i isključite iCloud Keychain. Nakon toga će vas iPhone pitati želite li spremiti lozinke ili ih izbrisati. Ako izaberete brisanje, lozinke će nestati sa svih sinkroniziranih uređaja na iCloudu i više ih nećete moći vratiti, upozorava Makeuseof.