TEHNO SAVJETI

Kako napraviti vlastiti GPT za ChatGPT? Evo uputa, korak po korak

19.12.2023 u 11:21

Bionic
Reading

Iako kreacija GPT-ja zasad nije dostupna svima, ona bi to uskoro mogla postati. Pripremite se za taj trenutak ili krenite već sad, ako imate pretplatu

Korisnici ChatGPT-ja od sad se mogu okušati u stvaranju vlastitih prilagođenih GPT-ova - fokusiranijih i specifičnijih inačica glavnog modela ChatGPT-ja.

Pomoću njih možete napraviti nešto za određenu svrhu bez korištenja bilo kakvog kodiranja ili naprednog znanja o umjetnoj inteligenciji.

Tako vam, na primjer, može pomoći u svladavanju pravila bilo koje društvene igre, podučavanju matematike ili dizajniranju naljepnica.

Možda ste već upoznati s upotrebom upita za stiliziranje odgovora ChatGPT-ja. Možete tražiti odgovor jednostavnim jezikom, na primjer, ili da razgovara s vama kao da je izvanzemaljac.

GPT-ovi se nadograđuju na ovu ideju, omogućujući vam stvaranje softverskog robota sa specifičnom osobnošću.

Štoviše, možete prenijeti vlastiti materijal kako biste ga dodali u svoje GPT banke znanja - to mogu biti uzorci vašeg vlastitog pisma, recimo, ili kopije izvješća koje je izradila vaša tvrtka.

GPT će uvijek imati pristup podacima koje im prenesete i moći će pregledavati web u cjelini. GPT-ovi su ekskluzivno dostupni samo korisnicima pretplata Plus i Enterprise, iako bi svi uskoro trebali dobiti pristup.

OpenAI planira otvoriti GPT trgovinu u kojoj možete prodavati svoje kreacije AI bota ako mislite da će i drugima biti korisne.

Kako izraditi vlastiti GPT?

Pod pretpostavkom kako imate korisnički račun za Plus ili Enterprise, kliknite Explore na lijevoj strani web sučelja.

Pojavit će se primjeri GPT-ova, kako biste stekli uvid o čemu se radi. Kada ste spremni započeti s izgradnjom vlastitog, kliknite Create a GPT na vrhu.

Na raspolaganju su vam dvije kartice: Create, za izradu GPT-a odgovaranjem na pitanja i Configure, za promišljeniju GPT proizvodnju. Ako ste početnik, koristite Create jer će vas voditi korak po korak.

Odgovarajte redom na postavljena pitanja. Pojasnite što želite da novi GPT može učiniti: objasniti određene koncepte, dati savjete u specifičnim područjima, generirati određene vrste teksta ili slika...

Također, trebat ćete dati nazivu GPT-ju i odabrati sliku za njega, iako ćete i za to dobiti prijedloge.

Dok odgovarate na upite alata za izgradnju, GPT će početi poprimati oblik u oknu za pregled s desne strane, skupa s primjerima unosa koje biste mu možda željeli dati. Postupak izgradnje će se razlikovati ovisno o GPT-ju kojeg stvarate.

Nakon što prođete kroz osnove izrade GPT-ja, možete ga isprobati i prebaciti se na karticu Configure kako bi dodali više detalja i dubine.

Vidjet ćete da su vaši dosadašnji odgovori korišteni za izradu niza uputa za GPT o njegovom identitetu i načinu na koji bi trebao odgovoriti na vaša pitanja. Također će biti osigurani neki pokretači razgovora.

Možete urediti ove upute ako je potrebno i kliknuti Upload files za dodavanje u GPT-ove banke znanja. Čini se kako podržava većinu uobičajenih formata dokumenata, uključujući PDF i Word.

Potvrdni okviri na dnu kartice Configure omogućuju odabir opcija kao što su, recimo, ima li GPT pristup pregledavanju weba, stvaranju slike uz pomoć alata DALL-E i mogućnostima tumačenja koda. Odaberite što vam odgovara.

Dodate li bilo koju od ovih mogućnosti, one će biti pozvane prema potrebi.

Kada vaš GPT radi kako želite, kliknite Save u gornjem desnom kutu. Možete odabrati hoćete li ga zadržati za sebe ili ga učiniti dostupnim za dijeljenje s drugima.

Nakon što kliknete Confirm, moći ćete pristupiti novom GPT-ju iz lijevog navigacijskog okna u ChatGPT-ovom sučelju na webu, piše Gizmodo.