POČETNIČKA POGREŠKA

Kako je Google 'izgubio' domenu google.com?

03.10.2015 u 08:19

Bionic
Reading

Dosta se prašine diglo oko bivšeg Googlera koji je navodno uspio kupiti vjerojatno milijarde vrijednu domenu google.com za pukih 12 dolara. Domena Google.com nije istekla, niti je promijenila vlasnika. Što se, u stvari, dogodilo?

Sanmay Ved objavio je na Linkedin Pulseu kako je uspio kupiti domenu google.com za 12 dolara.

Kao dokaze je priložio potvrdu o naplati tog iznosa za domenu putem kreditne kartice, kao i dva automatizirana Googleova e-maila s potvrdom o uspješno obavljenoj transakciji (kakve nije primao ranije kad bi kupovao domene od Googlea). Uz to, počele su mu u Google Search Console pristizati i poruke vezane uz domenu google.com namijenjene webmasterima.

Vlasništvo nad jednom od najvrijednijih domena na svijetu bilo je kratko u njegovim rukama. Ubrzo je primio obavijest kako je njegova narudžba otkazana.

Google je uspio brzo reagirati i ponovno vratiti kontrolu nad domenom google.com zato što je vlasnik Google Domainsa. Da nije... Pa, nastao bi popriličan cirkus.

Kako se tako nešto moglo dogoditi? Google je nedavno pokrenuo vlastiti registar Google Domains i počeo prodavati nazive domena. Takav registar mora imati mogućnost provjere je li neki naziv domene dostupan za registraciju ili nije, pojašnjava Goran Duškić na Whoapi.org


Ponekad, zbog raznoraznih razloga, ta provjera može biti neuspješna. Veliki i stari registri kao što su Godaddy, Enom i Network Solutions raspoluažuju tehnologijama koje priječe objavu krivih informacija. Google Domains ih, očito, ili nema ili ne funkcioniraju kako bi trebale.

Ako alat za provjeru domena ne uspije dobiti pravu informaciju o dostupnosti domene, 'webshop widget' kupcu može omogućiti kupnju te domene čak i ako ona nije doista dostupna. Na Googleovu nesreću, u ovom slučaju je u pitanju bila domena google.com, pa je prodana domena koje se Google ni u ludilu ne bi tek tako odrekao.

Više:WhoAPI blog