PRVA POMOĆ

Kako izabrati dobru lozinku

02.04.2009 u 13:30

Bionic
Reading

Odabir dobre lozinke nikada nije bio važniji nego danas kada se iza kombinacija slova, znakova i brojki skriva velika količina privatnih informacija

Odabir kvalitetne lozinke je uvijek aktualna tema u računalnom svijetu, a mnogi korisnici previše često zaboravljaju principe po kojima bi trebali kreirati važne lozinke. Počnimo sa savjetima za čuvanje postojeće lozinke.

Nikada, ali baš nikada nemojte nekome otkriti svoju lozinku, ma tko ta osoba bila. Čak ni pouzdane osobe poput brata, sestre, mate, tate ili supruge neće čuvati tu lozinku kao vi. Administrator sustava na kojem koristite lozinku je također nikada ne mora znati. On je može promijeniti bez da je zna ako mu je nužno steći kontrolu nad vašim podacima.

Osim toga, nemojte zapisivati lozinku, kreirajte lozinku koju možete zapamtiti, te nipošto nemojte nikome slati lozinku elektroničkom porukom.

Prilikom odabira kvalitetne lozinke prvo ćemo navesti ono što se ne bi smjelo raditi. Ne bi trebalo koristiti riječi iz rječnika, osobna imena, korisničko ime, pravo ime korisnika, imena osoba bliskih korisniku. Razlog tome je što će hakeri koji pokušavaju probiti lozinke prvo provjeriti lozinke koristeći rječnike, zatim iskušati osobna imena. Iz istog razloga bi se trebalo suzdržati i od korištenja tih istih riječi s prvim velikim slovom ili s brojem na početku ili na kraju riječi.

Sad smo došli i do smjernica za kreiranje lozinke. Ona mora biti duga barem šest znakova i trebala bi sadržavati slova, brojeve i znakove. Nasumični odabir svega pomalo napravit će odličnu lozinku, ali kao takvu će je malo tko zapamtiti i onda prekršiti pravilo o nepisanju lozinke. Dobro je onda poslužiti se trikovima poput izbacivanja samoglasnika iz riječi, pa takvu riječ koja nije zapisana u nijednom rječniku prekinuti nekim nasumičnim znakom i brojem te se okoristiti velikim i malim slovima, kao na primjer at$mbL.

Valja također imati na umu da nisu sve lozinke jednako važne. Predlažemo da koristite nekoliko lozinki; neku jednostavniju za registraciju na raznorazne forume i druge manje bitne web servise, te nekoliko bolje zaštićenih za važne servise kao što su PayPal, eBay, ili bilo što drugo gdje se barata novcem, brojevima kreditnih kartica ili važnim osobnim te poslovnim informacijama.

Hrvatski korisnici donekle imaju sreću što se koristimo jezikom koji ne govori puno ljudi, pa će i razbijanje lozinki na hrvatskom jeziku biti daleko teže nego onih na engleskom. Većina dostupnih rječnika i alata za probijanje lozinki je orijentirana na engleski jezik koji prevladava na internetu, stoga izbjegavajte engleske riječi pri odabiru svoje lozinke.