korisne opcije

Kako da se baterija na iPhoneu sporije prazni? Znamo nekoliko trikova

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 30.11.2021 11:22
  • Objavljeno 30.11.2021 u 11:22
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Pawan Kumar / Alamy / Alamy / Profimedia

Mobilni telefoni iz Applea nude nekoliko korisnih značajki za dulji radni vijek prije spajanja na punjač, no postoji nekoliko učinkovitih stvari koje možete napraviti i vi

Ako ste vlasnik iPhonea i koristite novije verzije softvera iOS, vjerujemo da ste se često susretali s prijedlogom da uređaj prebacite u režim rada niske potrošnje, odnosno 'Low Power Mode'. Premda ovo zvuči kao još jedan od načina na koje iPhone pokušava produljiti životni vijek baterije, zapravo se radi o kombinaciji učinkovitih redukcija potrošnje koji telefonu mogu pružiti još par sati rada prije nego što se ugasi.

  • +6
  • +3

iPhone 13 Pro slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Isoristite ugrađen sustav zaštite

Low Power Mode radi nekolicinu stvari - od isključenja konstantnog osvježavanja aplikacija u pozadini do smanjenja vremena prije gašenja ekrana i redukcije njegove svjetline. Ne radi se o postavki koja će udvostručiti vrijeme rada vašeg uređaja, već vrlo učinkovitom alatu koji će, nakon što uređaj spojite na punjač, prestati raditi tek kad se smartfon podigne iznad 80 posto. Naravno, ovaj režim rada nije jedina stvar koju možete poduzeti ako želite natjerati uređaj da radi još malo dulje.

Smanjite svjetlinu ekrana

Zasloni smartfona svake su godine sve veći i sjajniji, što znači da je njihov utjecaj na bateriju sve veći i veći. Dobra stvar je što svjetlinu uvijek možete smanjiti.

Za početak, aktivirajte automatsko podešavanje svjetline ekrana. Odite u postavke i tamo tražite stavku za automatsko podešavanje svjetline ekrana pod izbornikom za pristupačnost Accessibility > Display & Text Size > Auto-Brightness i uključite ga. Vaš će smartfon nakon toga podesiti svoju svjetlinu sukladno osvjetljenju u sobi - ako ga ima dovoljno, uređaj će smanjiti svjetlinu ekrana kako bi čuvao bateriju. Ako želite, naravno, svjetlinu možete podesiti i sami ulaskom u postavke i biranjem postavki prikaza i svjetline pritiskom na Settings > Display & Brightness i podešavanjem slajdera kojeg, usput, možete pronaći u kontrolnom centru - samo pritisnite na osvjetljenje i povucite ga gore ili dolje.

Ne koristtie GPS a baterija vam je pri kraju? Isključite lokacijske usluge

Lokacijske usluge pomažu aplikacijama poput Google Mapsa no također troše puno baterije. Isključite ih putem stavke za privatnost i lokacijske usluge unutar postavki pritiskom na Settings > Privacy > Location Services i vaš će telefon prestati odašiljati lokaciju. Ovim ćete, doduše, isključiti funkcionalnost velikog broja aplikacija poput vremenske prognoze koja više neće znati gdje ste ili Googlea koji više neće moći odrediti vašu lokaciju.

Apple, doduše, omogućava uređivanje liste aplikacija koje smiju koristiti lokacijske usluge i kada ih one smiju koristiti - nikad, kad koristite aplikaciju ili uvijek.

Isključite osvježavanje aplikacija u pozadini

Kad god zatvorite aplikaciju u iOS-u, ona će nastaviti raditi još malo sve dok ne uđe u stanje mirovanja. Uz funkciju osvježavanja aplikacija u pozadini, odnosno Background App Refresh te ugašene aplikacije mogu nastaviti provjeravati za nove sadržaje te samim time trošiti vašu bateriju.

Funkciju je moguće ugasiti samo za neke aplikacije, a to se radi odlaskom u istoimeni izbornik Settings > General > Background App Refresh. Nakon toga birajte želite li ju isključiti, imati je aktivnom samo kad ste na WiFi-ju ili kad ste na WiFi-ju i mobilnoj mreži. Za gašenje funkcije na pojedinim aplikacijama vratite se na prošli izbornik i pronađite aplikacije koje se stalno osvježavaju - poput emaila i društvenih mreža i isključite ih.

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina/Matej Grgić

Smanjite broj podsjetnika

Ako se vaš uređaj aktivira za svaku obavjest poput poruke, vijesti ili objave na Twitteru, baterija vašeg smartfona će se brzo isprazniti. Da biste smanjili broj podsjetnika i produljili život baterije uđite u izbornik za podsjetnike pritiskom na Settings > Notifications i tamo uredite kad, koliko i gdje će određene aplikacije smjeti prikazivati podsjetnike.

Druga mogućnost je izravno izabrati podsjetnik koji želite isključiti povlačenjem prstom prema lijevo i biranjem stavke Manage. Tu možete birati želite li da vam poruke dolaze tiho, što znači da ćete ih vidjeti u centru za podsjetnike bez prikaza na ekranu za zaključavanje ili da budete obaviješteni zvukom i/ili zastavicom. Također imate opciju isključiti podsjetnike za cijelu aplikaciju što u većini slučajeva polučuje najboljim rezultatima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!