RAČUNALNA SIGURNOST

Kako Biblija odaje lozinke

10.10.2013 u 09:59

Bionic
Reading

Nekad je bilo dovoljno smisliti nešto dulju lozinku kako bi se povećao stupanj zaštite od hakerskih upada. Morat ćemo, čini se, početi smišljati nešto novo. Do tada, zaboravite na citate

Sajt Ars Technica objavio je podulji razgovor sa stručnjakom za lozinke Kevinom Youngom, u kojem otkriva kako je s kolegom Johnom Dustinom ubacio Bibliju, zajedno s još 15 tisuća knjiga iz besplatnog online projekta Gutenberg, u softver za probijanje lozinki.

Softver je počeo koristiti riječi i izraze koje je pronašao u literaturi i na web-stranicama. Prvo su ga isprobali na 344 tisuće lozinki koje su procurile iz tvrtke Stratfor 2011. Rezultat ih je iznenadio - odjednom su otkrili brojne lozinke koje ranije nisu mogli probiti.

To ih je ohrabrilo pa su ih isprobali i na hrpi drugih izvora, uključujući Twitter. Zaključak nije ohrabrujući - lozinke nam nisu sigurne koliko nam se čini, zato što (uslijed razvoja tehnologije i dostupnosti tekstova online) postaje sve jednostavnije otkriti i složenije izraze koje koristimo kako bismo zaštitili podatke i uređaje.