učinkovito rješenje

Kad sve drugo zakaže: NASA je uspjela popraviti robota na Marsu naredivši mu da se udari lopatom

20.03.2020 u 11:39

Bionic
Reading

Rover InSight je ponovno upogonjen zahvaljujući prilično neortodoksnoj metodi koja se, bar na Zemlji, primjenjuje kada sve opcije postanu besmislene

NASA-in robotski istraživač Marsa InSight naišao je na nekoliko neočekivanih poteškoća tijekom istraživanja Crvenog planeta. Sonda za iskopavanje tla koja je konstruirana da prodre duboko pod površinu se zaglavila zato jer je tlo na Marsu puno grudastije nego što su znanstvenici mislili.

Tako se sonda koja radi na principu pneumatskog čekića zaglavila u tlu i znanstvenici jednostavno nisu imali ideju kako ju izvući van. Nakon što su isprobali sve ideje, odlučili su ju izvući van tako da su ju doslovno udarili InSightovom lopatom.

Lopatom do slobode

NASA je, naime, očekivala da će sonda pod nadimkom 'krtica' prodrijeti brzo kroz pješčani teren, no problem je što je marsovsko tlo grudasto - što je rezultiralo zaglavljivanjem uređaja.

Programiranje InSightove robotske ruke da se zamahne prema krtici bio je prilično riskantan potez, prenosi PopSci, zato jer je mogao oštetiti vrlo osjetljive vodove za napajanje i komunikaciju. Inženjeri su, na sreću, cijelu stvar nekoliko mjeseci vježbali u simulaciji prije nego što su napravili konkretni pokušaj udaranja.

Sretan ti put

Uz poporavljenu krticu, NASA se nada da će uskoro nastaviti istraživati tlo Marsa. Nakon što uspije naći povoljno mjesto za bušenje, robot će uz malo sreće dovršiti svoju misiju: analizirati promjenu temperature unutar Marsa u nastojanju otkrivanja sličnosti između našeg planetarnog susjeda i Zemlje.