LAKŠE DO REZULTATA

Jedan trik za pretragu fotografija promijenit će način na koji koristite iPhone

22.02.2020 u 07:42

Bionic
Reading

Ako vašim iPhoneom volite fotografirati, sigurno ste bar jednom zapeli u aplikaciji za fotografije tražeći neku specifičnu sliku. Ne brinite - iOS 13 ima vrlo korisnu značajku napravljenu za brzu i laku pretragu

Jeste li znali da na vašem iPhoneu možete pretraživati fotografije koristeći ključne riječi, kao da pretražujete putem Googlea? Ovaj alat prilično je koristan kada pretražujete fotografije koje ste snimili prije puno vremena i zbog nekog ih razloga ne možete pronaći ručno. Sve što trebate napraviti je pretražiti ključnu riječ unutar apliakcije i uređaj će vam prikazati rezultate. Trik iza ove značajke je umjetna inteligencija unutar same apliakcije koja 'prepoznaje' predmete unutar slika pomoću strojnog učenja.

  • +5
Raspakirali smo Apple iPhone 11 Pro Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Pomoću funkcije za pretragu možete tražiti i događaje poput koncerata ili vjenčanja, a moguće je pretraživati pomoću lokacije - primjerice, možete napisati ime grada i vidjet ćete sve fotografije snimljene na toj lokaciji. Vodite računa, doduše, da ćete za pronalaženje fotografija po lokacijama morati omogućiti označavanje lokacija pri snimanju u lokacijskim značajkama uređaja.

Kako pretraživati?

Za početak otvorite aplikaciju Photos i pritisnite na ikonicu s povećalom u donjem desnom kutu ekrana. Nakon toga samo upišite lokaciju, predmet, kontakt ili motiv. Uređaj će nakon toga izbaciti listu fotografija koje se podudaraju s vašim terminom za pretragu. Vodite računa da se pretraga vrši na trenutno aktivnom jeziku, što znači da ćete na iPhoneu ili iPadu koji koristi engleski jezik morati koristiti engleske riječi.

Ako se brinte da ovom funkcijom omogućavate Appleu da kopa po vašim fotografijama, ne brinite. Riječ je o funkciji koja je vezana isključivo uz vaš uređaj, što znači da nikakvi podaci ne odlaze Appleu na analizu. Drugim riječima, nitko u Appleu ne može vidjeti vaše privatne fotografije.

Apple je svojevremeno naglasio da 'kad god pretražujete svoje fotografije, sve funkcije prepoznavanja lica ili predmeta vrše se isključivo na vašem uređaju. Apple koristi strojno učenje kako bi poboljšao vaše iskustvo i vašu privatnost. Apple ga koristi, među ostalim, za pretragu scena unutar aplikacije Photos i to bez potrebe za bilo kakvim prijenosom podataka izvan vašeg uređaja.'