NOVO KANTAR IZVJEŠĆE

Je li rastu platforme Windows Phone došao kraj?

28.04.2014 u 11:23

Bionic
Reading

Nakon što je u više kvartala Windows Phone platforma ostvarila značajan rast, stiglo je i vrijeme za prve 'štucavice' na različitim mobilnim tržištima. Tek valja vidjeti hoće li konačno preuzimanje Nokije od strane Microsofta vratiti stvari na pravi put

Kantar Wolrdpanel ComTech je, kao i do sada, pružio uvid u tromjesečno razdoblje (zaključno s ožujkom) udjela određenih platformi, a većih iznenađenja nema. Ipak, Apple ponovno dobiva na značaju dok rast koji je zabilježila platfroma Windows Phone sada postaje otežan.


Diljem Europe platforma Android ostaje vodećim mobilnim operativnim sustavom s udjelom od 70,7 posto, dok se Apple nalazi na drugoj poziciji i udjelom od 19,2 posto. Windows Phone se zaustavio na 8,1 posto udjela svih prodanih uređaja.

'Apple se stabilizirao u prvom kvartalu 2014. godine primarno zahvaljujući jakim rezultatima prodaje iPhonea 5s, a udio je narastao u Europi, Japanu i Australiji. Kao kontrast tome, Windows Phone platforma je imala težak početak godine jer niži segment Nokijinih uređaja počinju ugrožavati niskobudžetni Android uređaji Motorole, LG-a i Samsunga', rekao je u izvješću Kantarov Dominic Sunnebo

Klikni za uvećani prikaz | Izvor: Kantar Worldpanel ComTech


Appleov iPhone je posebno dobro dočekan u Japanu, gdje su potrošači potpuno poludjeli za uređajem. Na operateru NTT DoCoMo iPhone već mjesecima čini više od 40 posto svih prodanih uređaja.

S druge strane, u Kini cvate tržište ogromnih mobilnih uređaja - phableta. Tijekom ožujka su tamo uređaji dijagonale veće od 5" činili 40 posto svih prodanih.

Cijelo izvješće je dostupno na linku (.docx format).