FIZIKA ILUZIJE

Je li ovakav položaj moguć?

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 04.10.2010 13:03
  • Objavljeno 04.10.2010 u 11:27
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Internetom se proširila fotografija dvojice muškaraca koji se upirući jedan u drugoga u nevjerojatnom položaju održavaju nad zemljom u hali

Snimka, koja ne pokazuje znakove obrade u Photoshopu, izazvala je na brojnim forumima živahnu raspravu o pitanju je li tako nešto moguće fizički izvesti.

Na temelju približnih procjena težine dvojice mladića te kuta pod kojim se održavaju u neobičnom položaju, može se izračunati sila kojom su jedan drugoga morali gurati da ne bi pali na tlo.

U proračunu se mogu analizirati sile koje djeluju na jednog od njih, jer za drugog vrijedi gotovo isto (ako je nagnut pod sličnim kutom).

Radi jednostavnijeg računa, mladića s lijeve strane može se prikazati kao ravan štap težine 60 kg pod nagibom od oko dva stupnja.

Sila kojom djeluju jedan na drugoga zahvaljujući kutu rastavit će se na horizontalnu silu kojom se upiru u zidove i vertikalnu koja bi trebala poništiti njihovu težinu. Naravno, pretpostavit ćemo da je sila trenja stvorena između njihove obuće i zidova dovoljno velika da se ne odskližu.

Ako silu kojom se međusobno guraju nazovemo Fh, dužinu lijevog mladića (štapa) obilježimo s L, a njegovo težište smjestimo na sredinu štapa, dobivamo sljedeću jednadžbu:

Sila koja na kraju štapa djeluje prema gore = Fh L sin (2°)
Sila koja na kraju štapa djeluje prema dolje = m g L cos (2°)/2

Te dvije sile moraju se poništavati pa slijedi:

Fh L sin (2°) - m g L cos (2°)/2 = 0

Iz toga proizlazi sila Fh kojom bi se morali međusobno gurati:

Fh = mg/2 tan (2°)

Odnosno:

Fh = (60 kg) (9,8 N/kg)/2 tan (2°) = 8419 N

Iz tog računa proizlazi da bi se mladići morali gurati silom od 8419 N, što je svakako previše, jer je to ekvivalent držanju utega od gotovo 1000 kilograma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi