NOVE TEHNOLOGIJE

James Bond gori od zavisti: Ova kamera vidi kroz zidove

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 20.10.2017 09:45
  • Objavljeno 20.10.2017 u 09:44
Daniel Craig kao James Bond

Daniel Craig kao James Bond

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najnovije dostignuće sa sveučilišta u Massechusetsu može 'vidjeti' skrivene predmete koristeći nekoliko vrlo zanimljivih trikova

Znanstvenici s MIT-a postigli su san svakog obožavatelja Jamesa Bonda - kameru koja 'gleda' kroz zidove. Ime sustava je CornerCamera, a njegova tajna su - kamere standardnih pametnih telefona. Uz par novih patenata oni mogu vidjeti svari iza ugla zahvaljujući detekciji promjene u sjeni i svjetlu. Jedna od primjena ovog zanimljivog sustava mogli bi biti samovozeći automobili koji bi uz njenu pomoć mogli prepoznati vozila skrivena iza ugla. Druga strana priče je, naravno, polemika o privatnosti koja će prije ili kasnije doći u krupni plan.

U čemu je trik?

Naravno, da bi sustav besprijekorno radio, potrebno je puno svjetla. Svaki predmet reflektira svjetlost,što znači da seanaliziranjem svjetla na podu u blizini nekog ugla može vidjeti pomiče li se nešto s druge strane. Te promjene ljudsko oko ne može prepoznati, no znanstvenici su to ipak uspjeli analiziranjem videozapisa s običnih kamera, kao i kamere iPhonea 5S.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MITCSAIL

Ovu tehnologiju još uvijek nije moguće primijeniti na pametnim telefonima kojima su potrebni posebni softver i laptop, no znanstvenici tvrde da su na dobrom putu i da bi uskoro mogli predstaviti svoje otkriće. Na MIT-u kažu da se još uvijek ne mogu vidjeti detalji objekta koji se kreće, no mogu znati koliko se brzo kreće i gdje se nalazi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!