CEBIT 2012

Jake hrvatske IT snage u Hannoveru

Bionic
Reading

HT je posjetiteljima predstavilo uslugu Cloud Računalo kao i ostala rješenja temeljena na Cloudu. Devet hrvatskih tvrtki i ustanova uglavnom su na CeBIT-u radi poslovnih dogovora, a ne izlaganja

Na CeBIT-u, najvećem sajmu informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija koji se ovoga tjedna održava u Hannoveru, prvi put se predstavio i Hrvatski Telekom. HT je posjetiteljima predstavilo uslugu Cloud Računalo, kao i ostala rješenja temeljena na Cloudu.

Posjetiteljima je detaljno protumačena prednost usluge Cloud Računalo te pripadajuća aplikativna rješenja. Osim činjenice da s pomoću Cloud Računala korisnici mogu podacima u 'oblaku' pristupati putem različitih uređaja, bilo kada i bilo gdje, tu uslugu karakterizira i visoka sigurnost podataka, sniženi operativni troškovi, veća efikasnost te model naplate prema korištenju. Usluga uključuje portale za automatsko provizioniranje računala te application store, a dostupna je i malim tvrtkama.

Ovisno o potrebama, uslugu Cloud Računalo moguće je unaprijediti i dodatnim aplikativnim rješenjima u oblaku kao što su Cloud Financije i računovodstvo, Cloud Ljudski resursi ili Cloud Nadzor vozila.

HT-ov izlagački prostor na sajmu obišli su i mnogi zanimljivi posjetitelji, a veliki štand DT Grupe jutros posjetila je njemačka premijerka Angela Merkel.

Inače, Hrvatska na CeBIT-u ima svoj štand, no posrijedi je tek mali prostor za održavanje sastanaka za devet tvrtki i ustanova koje je Hrvatska gospodarska komora vodila u Hannover. Posrijedi su 024 zona, Artes Calculi, InfoProgres, InPRO, Poslovna inteligencija, Superius, UX Passion, obrt Binarna rješenja te Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Iako i dalje najvažniji IT sajam, za CeBIT-om su prohujali dani ponosa i slave pa se tako osjeti manjak gužve koja je bila neizostavni dio sajamskog folklora do prije samo dvije godine. Paviljoni s dramatično povećanim hodnicima, a smanjenim izložbenim prostorom, nedostatak mnogih velikih IT izlagača, službeno glasilo koje je sada isključivo na njemačkom jeziku uz kratki dodatak na engleskom… sve su to znakovi kako se sajam od opće IT masovnosti okreće prema specijaliziranim rješenjima. I ta transformacija može imati blagotvoran utjecaj na sajam, osobito za njemačke izlagače i one koji njima gravitiraju.

Uostalom, da se CeBIT transformira, dokazuje i povratak dva velika IT igrača – Samsunga i Sharpa.

Od glavnih trendova i predstavljanja na sajmu, valja istaknuti još jednu prezentaciju Windowsa 8, predstavljanje njemačke poslovne društvene mreže Xing, premijeru Googlea na sajmu i, dakako, sveprisutni cloud computing kao dominantni trend koji definitivno postaje standard. Tako je DT svoj cijeli štand prilagodio upravo ovome trendu zaobišavši ponudu ostalih usluga. To je još jedan od dokaza kako je riječ o sajmu koju postaje sve manje izrazito tehnološki, a sve više i naglašenije poslovni.