TIM BERNERS-LEE

Izumitelj Weba nije sretan s količinom mržnje na internetu

29.10.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Izumitelj World Wide Weba, Sir Tim Berners-Lee, smatra kako će internet u budućnosti biti civiliziraniji, a umjesto govora mržnje projekti za dobrobit čovječanstva će preuzeti vodstvo. Berners-Lee je u razgovoru za BBC News otkrio da je izrazito tužan oko količine mržnje na internetu, no smatra da postoji i svijetli dio priče

Znanstvenik, koji je prije kakvih 25 godina izumio globalni sustav međusobno povezanih računalnih mreža u posljednje vrijeme je sve aktivniji po pitanju internetskih sloboda, neutralnosti interneta, privatnosti i budućnosti demokracije online.

Berners-Lee se nadao kako će web pružiti alate i otkriti nove mogućnosti komunikacije, kojima će se ukinuti nacionalne barijere te dovesti svijet do međusobnog razumijevanja. 'Možda će se to i dogoditi u budućnosti... Možda ćemo moći napraviti web alate kojima će se ljudi početi organizirati i raditi zajedno umjesto borbe', rekao je, dodavši da je zapanjujuće koliko ljudi, odgajanih poput svih drugih, odjednom postaju polarizirani u svojim mišljenjima, šireći mržnju.

U intervjuu za BBC je dodao i kako ne želi da velike kompanije skupljaju podatke radi zlouporabe, ali i da je sretan zbog toga što mnoge od njih koriste te podatke kako bi pružile skrojene informacije, i sl. 'Ipak, želim biti u mogućnosti iskoristiti vlastite podatke na bolji način', rekao je.