NEKI NOVI SVIJET...

Isprobali smo 3D printer Forcebook UltraPrint 3D

19.04.2015 u 08:05

Bionic
Reading

HGSpotov prvi izlet u 3D printere domaće radinosti još uvijek nije uređaj koji će na radnom stolu praviti društvo vašem klasičnom pisaču, ali nas je poprilično približio takvom svijetu

Pitanje hoće li trodimenzionalno printanje postati dijelom svakodnevnice već se neko vrijeme ne vrti oko toga hoće li se to dogoditi, već koliko brzo i kako. Razvoj ključnih tehnologija napreduje velikim koracima, rastu platforme s nacrtima poput Thingieversa, a pojavljuju se i ideje za platforme koje će pomoći i bržem širenju i boljoj monetizaciji 3D printera.

Stoga je dobro to što HGSpot nastoji držati korak i domaćem tržištu od lani nudi 3D printer pod vlastitim brendom. Iako ima manjih nedostataka, Forcebook UltraPrint 3D kvalitetan je korak prema masovnijem korištenju 3D printera u Hrvata.

Riječ je o uređaju koji omogućava ispis modela po načelu aditivne manufakture (slaganjem slojeva topljene plastike), maksimalnih dimenzija 225 puta 145 puta 150 milimetara. Dolazi s vlastitim softverom za pripremu modela za printanje i namještanje načina ispisa, s menijem i uputama na hrvatskom jeziku. Uz dodatne programe, kao što su Google SketchUp, AutoCad i Blender, moguće je kreirati i vlastite 3D modele.


Veličinom, Forcebook UltraPrint 3D je negdje na pola puta između klasičnog sve-u-jednom pisača i manjeg fotokopirnog uređaja. Dizajnom i izgledom mogao bi se uklopiti u uredsko okruženje, no nije praktičan za držanje na radnom stolu, a ne preporučujem ni korištenje u manjem zatvorenom prostoru. Nekoliko je razloga zašto.

Kako bi mogla otopiti plastiku filamenta (punjenja), mlaznica pri radu razvija razmjerno visoke temperature. Toplinu uglavnom nećete osjetiti (osim ako baš ne otvorite jedan od dva plastična poklopca i zavirite unutra), ali je dobro osigurati hlađenje, pogotovo ako ga opteretite zahtjevnijim projektom.

U obzir treba uzeti i miris te buku. Topljenje plastike stvara specifičan miris, koji nije neugodan, no nije ni nešto što želite stalno njušiti. Tim više što je 3D printanje u pravilu višesatan posao.

Buka je pak veći problem. Dok radi, Forcebook UltraPrint 3D stvara glasan i prodoran zvuk koji me vratio u vrijeme igličnih printera. Nisam mjerio decibele, ali definitivno nije pogodan za stan ili ured - prije za garažu, šupu, potkrovlje ili sličan izdvojeni prostor. Ukoliko imate nešto takvo na raspolaganju, ništa od navedenog neće predstavljati ozbiljniji problem.

Čak i ako ste iznadprosječno upućeni u tehnologiju, pripremite se na strmiju krivulju učenja. Printer je u velikoj mjeri pojednostavljen i prilagođen početnicima, kompatibilan s Windowsima, upute koje ga prate su dobre i detaljne, a sva je prilika kako će vam i osoblje prilikom prodaje ponuditi brzi tečaj kako ga upogoniti i koristiti. Unatoč tome, naoružajte se strpljenjem jer ćete trebati dosta toga namjestiti i podesiti prije no što se upustite u printanje.

Jednom kad svladate tu početnu barijeru, stvari idu glatko. Mogućnost unosa datoteka s nacrtima putem kartice SD pokazala se iznimno praktičnom jer nisam morao držati printer blizu računala. Još bolje bi bilo kad bi se prijenos mogao odvijati bežično, no pretpostavljam da ćemo to vidjeti u nekim kasnijim modelima.

Dolazi i s kompletom alata za finiju obradu i održavanje, što je pohvalno jer vrlo brzo zatrebate i jedne i druge.

Forcebook UltraPrint 3D možda nije printer koji će uvesti tu vrstu uređaja u hrvatski tehnološki mainstream, ali će sigurno stvoriti dobru podlogu za to. Cijena i razmjerno visok stupanj kompleksnosti ograničava mu doseg na hobiste nešto dubljeg džepa i profesionalce iz branši poput strojarskih, alatničarskih, arhitektonskih i sličnih. Za njihove sadašnje potrebe i mogućnosti i više je nego dovoljan.

Iako, da sam na mjestu uprave HG Spota, razmislio bih o razvoju 3D printanja iz usluge. Dojma sam kako će to ne samo donijeti novi izvor prihoda, već i ubrzati prihvaćanje uređaja poput ovog.


Forcebook UltraPrint 3D - specifikacije:

Maksimalne dimenzije modela: 225 mm x 145 mm x 150 mm
Preciznost detalja: 0,2 mm – 100 mm
Debljina sloja: 0,15 mm – 0,4 mm
Brzina ispisa: 10 mm/s – 120 mm/s
Promjer grijaće glave: 0,4 mm
Radna temperatura:
a. štrcaljka: 180 °C – 260 °C
b. podloga: 60 °C – 110 °C
Materijal: ABS/PLA (bijeli, crveni, žuti, zeleni, crni, plavi…)
Kompatibilnost platforme: Windows 7, Windows XP, Windows 8, Linux
Sučelje: USB
Potrošnja energije:
a. 250 W
b. 100-120/200-240 VAC
c. 50/60 Hz

Cijena: 6.799 kuna (ustupio: HG Spot