DUGO OČEKIVANA POBOLJŠANJA

iPhone 3GS nudi sve što ikada možete zatrebati

11.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Dočekali smo, Appleov iPhone u najnovijoj varijanti pojavio se i na našem tržištu. Kakve nam novitete donosi, što nas je oduševilo, a što razočaralo, možete pročitati u pregledu svih njegovih mogućnosti

Vjerojatno ste već saznali da se od prošlog tjedna ekskluzivno u T-Mobileovim dućanima može nabaviti najnovija verzija vjerojatno najpoželjnijeg smartphone uređaja na svijetu, Appleovog iPhonea.

Za početak ističemo nešto što nas je iznenadilo. Što god da ste o novom iPhoneu 3GS pročitali u službenim objavama, promotivnim lecima ili reklamama, kakve god pohvale da ste čuli o uređaju, istinito je. Ovo je jedan od rijetkih uređaja koji se svojom kvalitetom uspješno nosi s uobičajenim hvaljenjima majstora marketinga.

Što je novo u novom iPhoneu?

Prema navodima iz službene najave, iPhone 3GS do dva puta je brži od svog prethodnika u svim segmentima, ima nadograđenu kameru, sada s auto-fokusom, uređajem je moguće snimati video zapise, njime se može upravljati glasovnim kontrolama, a iPhone 3GS dobio je i pravi, punokrvni kompas. To su noviteti što se tiče samog uređaja, no predstavljanjem softvera iPhone OS 3.0 dobio je još pokoji dodatak. Naglašavamo, i nadogradnjom starijih modela iPhonea na iPhone OS u verziji 3.0 ti uređaji će dobiti neke od novih mogućnosti.

Što se izgleda samog uređaja tiče, stvar je s punim pravom ostala nepromijenjena jer iPhone u bilo kojoj varijanti izgleda elegantno.

Osim svega spomenutog, novitet u iPhoneu 3GS je oznaka 'S', koja u ovom slučaju označava pojam 'speed'. Tome nemamo što prigovoriti jer iPhone 3GS definitivno jest brz – brže prikazuje (renderira) željene web stranice, brže otvara aplikacije, brže obrađuje grafičke elemente i doista je dvostruko brži od prijašnje verzije uređaja, kako se to navodi u službenom priopćenju. Također, uređaj u potpunosti iskorištava brze internetske veze do maksimalnih 7,2 Mbps HSDPA.

Automatski fokus koji je puno više od toga

Nova kamera ugrađena u iPhone 3GS sada dolazi s razlučivosti tri megapiksela, no ono najbolje sadržano je u opciji automatskog fokusa. Za razliku od klasičnog načina ovog dodatka, auto-fokus kod iPhonea 3GS omogućuje vam da fokusirate određenu stvar bilo gdje na ekranu, ne samo u centru prikaza, a uređaj će sam namjestiti potrebnu ekspoziciju, kontrast i osvjetljenje. Ugrađena kamera odsad omogućuje i snimanje video zapisa do maksimalnih 30 fps-a.

Glasovno upravljanje uređajem također je prilično korisno jer odsad se iPhoneom tako može pozivati određenu osobu iz liste kontakata ili upravljati glazbenim arhivom.

Ugrađeni GPS sada dodatno dolazi do izražaja ugrađenim kompasom, bilo u standardnom obliku s magnetnom iglom, bilo kroz aplikaciju Compass. Također, u dodatku s aplikacijom Google Maps ugrađeni kompas pokazuje vam točno gdje se nalazite te u kojem smjeru ste okrenuti, olakšavajući snalaženje u nepoznatom okruženju.

U Appleu su odlučili dodatno posvetiti pažnju osobama s posebnim potrebama, pa su tako kroz iPhone OS 3.0 uređaju pridodali ponešto novih mogućnosti. Voice Control osim pozivanja omogućuje vlasnicima iPhonea 3GS da upravljaju i drugim mogućnostima iPoda u telefonu, a opcija VoiceOver omogućuje da uređaj izgovara sve što je prikazano na njemu ili aktivnosti koje se na njemu odvijaju. Poboljšano je i zumiranje prikaza na ekranu uređaja.

Što nam donosi iPhone OS 3.0?

Noviteti unutar iPhone OS-a u verziji 3.0 stvarno su brojni. Kao prvo, tu je podrška za rezanje, kopiranje i lijepljenje teksta (cut, copy,  paste), zatim dugo očekivana podrška za MMS-ove (jedna od rijetkih funkcija koju gotovo svaki drugi mobitel ima, a iPhone je dosad nije imao) te pretraživanje cijelog uređaja pomoću Spotlighta. Još jedna boljka koja prati iPhone od početka, izostanak podrške za horizontalnu tipkovnicu u većini aplikacije, ispravljena je, a novi iPhone sada podržava i tridesetak jezika, među njima i hrvatski.

Zanimljiva novost sadržana je i u tzv. Internet Tetheringu, opciji koja omogućuje da iPhoneovu 3G povezivost dijelite s drugim uređajima, bilo preko USB kabla, bilo preko Bluetooth veze.

Za kraj navodimo da smo naprosto oduševljeni iPhoneom 3GS. Uređaj sadrži sve što ikada može zatrebati ljubiteljima ove vrste uređaja, od uživanja u blagodatima interneta u pokretu ili prijenosnog multimedijskog playera do džepnog organizatora te klasičnog mobitela. Sve nabrojeno u članku samo je mali dio noviteta koje nam uređaj donosi. Za doživljaj svih njih preporučujemo posjet nekom od obližnjih T-Centara, jer iPhone 3GS ekskluzivno možete nabaviti u ponudi ovog operatera - i to za samo jednu kunu.