POTROŠAČKA ELEKTRONIKA

Intelovi veliki planovi za procesor Atom

03.03.2009 u 15:37

Bionic
Reading

Intel je predstavio posebne inačice procesora Atom za raznorazne multimedijalne uređaje poput robota, interaktivnih kioska, sustave za zabavu u automobilu ili video konferencijske uređaje

Intelov procesor Atom zadnjih mjeseci bio je glavni izbor proizvođača jeftinih prijenostnika tzv. netbooka u kojima se pokazao više nego adekvatnim rješenjem. Dobar omjer performansi, potrošnje energije i cijene priskrbio mu je popularnost. No Intel ne želi tu stati s Atomom. Ponudio ga je za ugradnju u raznorazne multimedijalne uređaje koji trebaju određenu procesorsku snagu za dekodiranje videa ili za ostvarivanje brzih internetskih veza.

Serija integriranih procesora Atom Z500 sadrži hardversku akceleraciju za grafiku 2D i 3D i usto troši najviše dva i pol watta energije pri radu na maksimalnom taktu od 1,6 GHz. Procesori mogu raditi na taktovima od 1,1 GHz do 1,6 GHz. Ta serija procesora proizvedena je u 45 nm proizvodnom procesu i ne zahtijeva dodatno hlađenje za rad.

Pored jeftinih prijenosnika, Intel je svoje čipove uspio prodati za ugradnju u osobne uređaje za pristup internetu i pametne telefone. Nakon toliko iskustva, Atom je potpuno sazrio kao proizvod i spreman je za ulazak na tržište na kojem dominiraju procesori ARM. Intel s drugim tvrtkama priprema referentne proizvode koji će poslužiti za nastup na novim tržištima. Primjerice, s tvrtkom OpenPeak napravio je telefon za video konferencije koji može pristupati internetskim video servisima i aplikacijama za socijalno umrežavanje.

U suradnji s Microsoftom Intel je osigurao da Atom savršeno pokreće Microsoftovu aplikaciju za korištenje u automobilima, prvenstveno za navigaciju i razgovore bez korištenja ruku. Atom će se ponuditi i proizvođačima televizora ili set top boxova za prijam digitalnih televizijskih kanala te proizvođačima GPS opreme.