50 MILIJUNA

Intel želi zauzeti kormilo u svijetu kvantnog računalstva, a novac itekako pomaže

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 05.09.2015 09:17
  • Objavljeno 05.09.2015 u 09:17
Intel i kvantno računalstvo

Intel i kvantno računalstvo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Intel

Intel Corporation priopćava kako će u suradnji s QuTech institutom za kvantna istraživanja sveučilišta Delft University of Technology i ustanovom za primijenjena istraživanja TNO uložiti 50 milijuna dolara

Tim korakom je postignuta suradnja za sljedećih deset godina, a kojom se želi ubrzati razvoj i primjena kvantnih računala. Mnoga rješenja se, naime, danas i dalje nalaze u domeni gotovo nepremostivog, a dodatna sredstva će osigurati veći broj inženjera i brži razvoj.

'Od potpuno funkcionalnih kvantnih računala dijeli nas još barem desetak godina, no danas najavljena praktična i teorijska istraživanja važna su prekretnica na putu njihova ostvarenja', izjavio je Mike Mayberry, Intelov potpredsjednik i generalni direktor laboratorija Intel Labs te dodao:


'Da bi se kvantno računalstvo približilo stvarnosti, potrebno je stručno znanje o specijaliziranoj elektronici i napredno poznavanje fizike (...) Iako su se istraživanja kvantnog računalstva dosad usredotočivala na kubite, za povezivanje, nadzor i mjerenje većeg broja kubita bit će potrebna elektronika niske temperature, a tu mi možemo pomoći. U svojoj suradnji s QuTechom radit ćemo na velikim otkrićima u kvantnom računalstvu koja bi mogla utjecati na čitavu računalnu industriju.'

Dok istraživači sljedećih pet do deset godina svoju pažnju budu usmjerili na kvantne bitove (kubite), računala će i dalje počivati na tranzistorima. No, čini se kako Intelu to nije dosta i žele osigurati budućnost čim prije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!