'LAŽNI SADRŽAJI'

Instagram kreće u borbu protiv obrađenih fotografija, na udaru digitalni umjetnici

14.01.2020 u 14:48

Bionic
Reading

Popularna društvena mreža koristit će posebne algoritme kako bi prepoznala 'lažne sadržaje', s naglaskom na fotografije koje su obrađene u programima poput Photoshopa

Facebookov Instagram je tijekom nedavnog nastojanja da suzbije dezinformiranje i lažne vijesti izbacio novu značajku koja označava lažne fotografije. Problem je, doduše, što velik broj fotografa koji svoje slike objavljuju na Instagramu smatra da je sustav otišao predaleko na taj način da tvorcima sadržaja bez razloga zamućuje fotografije. Primjerice, Toby Harriman, fotograf iz San Francisca prošvrljao je svojim feedom i otkrio da je velik broj tamošnjih radova označen kao 'lažne informacije'.

Nakon što je kliknuo na zamućenje, Harriman je vidio da se na slici nalazi muškarac koji gleda na planine obojane u boje duge.

'Izgleda da Instagram počinje označavati lažne fotografije/digitalnu umjetnost' napisao je.

Instagram navodi da sustav koristi 'kombinaciju povratnih korisničkih informacija i tehnologije' kako bi prepoznao koje fotografije koje će poslati vanjskim suradnicima koji provjeravaju njihovu istinitost'. Ako oni zaključe da je fotografija lažna, označit će ju i ona će dobiti zamućenje.

Štoviše, 'lažne' fotografije također nestaju iz Explorea i Hashtag stranica te su automatski blokirane ukoliko ih autor odluči ponovno izdati. 'Koliko god želim razdvojiti prave fotografije od Photoshopa, gajim veliko poštovanje prema digitalnoj umjetnosti i nipošto ne želim klikati kroz barijere kako bi gledao radove' zaključio je Harriman.