URADI SAM

Inovativni profesor pretvorio mobitel u mikroskop

09.11.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Mikroskopi su neophodni u analizi krvi tj. detekciji određenih zaraznih i inih bolesti, no jednako tako najčešće su nezgrapni i neprikladni za nošenje po terenu, a ni cijena im nije u kategoriji prihvatljivoj širokim masama. Ovdje na scenu stupa mobitel-mikroskop

'Pretvaramo mobitele u uređaje sposobne za dijagnozu bolesti', izjavio je Aydogan Ozcan, profesor na sveučilištu UCLA i član kalofornijskog instituta NanoSystem. Za izradu mobitela-mikroskopa iskoristio je softver koji je sam razvio te hardver dostupan svakome za oko deset dolara.

Cijelu stvar odlučio je komercijalizirati preko kompanije Microskia, a koju je osnovao u ovu svrhu.

U prototipu koji je profesor Oczan pokazao javnosti vidljivo je da mobitel sadrži ugrađeni mikroskop, klizno područje za postavljanje pločice s kapljicom krvi te senzor koji prepoznaje sadržaj staklene pločice i koji mobitelom zatim sve informacije šalje u matični medicinski centar na dalju analizu.

Profesor Oczan vidi nekoliko praktičnih primjena tog prototipa, no onaj najpraktičniji je analiza uzoraka krvi sakupljenih daleko od medicinskih centara i sličnih ustanova.