NAKON SOLARNE KONJUKCIJE

Ingenuity ne posustaje: Marsovski helikopter nastavlja s letovima

05.12.2023 u 10:56

Bionic
Reading

Letjelica je uspješno uspostavila komunikaciju sa Zemljom te nastavila pružati pogled s neba partnerskom robotu Perseverance

NASA-in marsovski helikopter Ingenuity ponovno je poletio u nebo nakon jednomjesečne pauze u komunikaciji.

Leteći stroj nalik dronu letio je 393 metra i ostao u zraku više od dvije minute. Helikopter je također dosegao visinu od 11,9 metara i postigao najveću brzinu od 5,4 metara u sekundi. NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL), koji upravlja Ingenuityjem, otkrio je vijest o 67. letu zrakoplova u objavi na društvenim mrežama.

Do obustave letova došlo je zbog prekida komunikacije između tima Ingenuityja i helikoptera, uzrokovanog ulaskom sunca između Zemlje i Marsa. Takozvana 'solarna konjunkcija' događa se svakih nekoliko godina, pa je ovo drugi put da utječe na najnoviju NASA-inu misiju na Mars koja također uključuje rover Perseverance. Druga NASA-ina vozila na Marsu - rover Curiosity i tri orbitera za Mars - radila su na planetu i u njegovoj blizini puno dulje te su doživjela višestruke solarne konjunkcije.

Ingenuity je pokazao rezultate daleko iznad početnih očekivanja otkako je u travnju 2021. postao prvim zrakoplovom koji je izveo motorizirani i kontrolirani let na planetu koji nije Zemlja. Zapravo, toliko je impresionirao NASA-u da agencija želi dizajnirati naprednije letjelice za buduće misije na Marsu i drugim planetima, piše Digital Trends.

Ingenuity je stigao na Mars kao tehnološka demonstracija, ali nakon što se dokazao, JPL tim ga je iskoristio za prikupljanje zračnih slika površine Marsa pomoću njegove instalirane kamere. Te su su slike korištene za mapiranje sigurnih i učinkovitih ruta za rover Perseverance, što je prednost koja nije bila dostupna ranijim misijama na Mars, uključujući Curiosity, Spirit i Opportunity.

Perseverance nastavlja istraživati površinu Marsa u potrazi za dokazima drevnog mikrobnog života, a znanstvenici namjeravaju poslati neke od roverovih kolekcija kamenja i tla na Zemlju radi detaljnije analize.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.