CRVENI PLANET

Ingenuity ne staje: Marsovski helikopter slavi još jedno dostignuće

07.09.2023 u 10:04

Bionic
Reading

Eksperimentalni helikopter u nedavnom je letu proletio 217 metara, dosagavši sveukupno sto minuta leta

Ingenutiy, NASA-in eksperimentalni marsovski helikopter slavi veliko dostignuće: sveukupni staž od sto minuta leta i najdulji let do sad.

Bespilotna letjelica u posljednjem je putovanju proputovala 217 metara prema sjeveru te u zraku provela 129 sekundi, dostigavši visinu od 10 metara te maksimalnu brzinu od 4,8 kilometara na sat. Cilj leta bio je promijeniti položaj helikoptera i istovremeno snimati slike označenih znanstvenih ciljeva, objavio je NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL).

Najdalje što je Ingenuity do danas proletio je 708,9 metara tijekom misije u travnju prošle godine. Najdulje vrijeme provedeno u zraku bilo je 196.5 sekundi tijekom leta odrađenog u kolovozu 2021.

Ingenuity je na Mars stigao s NASA-inim roverom Perseverance u veljači 2021., a prvotni plan bio mu je testirati tehnologiju s ciljem otkrivanja može li helikopter poletjeti na planetu s atmosferom koja je manje gusta od Zemljine.

Helikopter od 1,8 kg, promjera elisa 48 cm završio je kao pomoćnik roveru Perseverance, prikupljajući snimke iz zraka kako bi pomogao timu da sigurno planira i učinkovite rute za vozilo dok nastavlja istraživati krater Jezero s ciljem otkrivanja tragova drevnog života.

Unatoč nekoliko tehničkih problema, helikopter je nastavio impresionirati i čak je inspirirao NASA-ine inženjere da naprave složeniju verziju za buduće misije na Mars i druge planete, zaključuje Digital Trends.