NOVA PERSPEKTIVA

Helikopter Ingenuity na Marsu je ulovio rijetku fotografiju rovera Perseverance

26.04.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Nedavno objavljena snimka prikazuje rover Perseverance i njegovu misiju iz 'dramatičnog novog kuta'

Tijekom svog 51. leta u subotu 22. travnja, marsovski helikopter Ingenuity snimio je fotografiju svog pratećeg robota, rovera Perseverance, s visine od 12 metara iznad površine Marsa. Na fotografiji se Perseverance može vidjeti na crvenom tlu planeta u pozadini, gotovo nerazlučiv od velikog stijenja razbacaniog po površini Crvenog planeta, piše Space.

NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL) podijelio je sliku na Twitteru u ponedjeljak 24. travnja, dodajući da je 51. let Ingenuityja trajao nešto manje od 137 sekundi tijekom čega je mali helikopter proputovao ukupno 188 metara.

Dva robota na površini Marsa često se međusobno snimaju. Prošlog je tjedna, podsjetimo, Perseverance snimio Ingenuity u letu. Helikopter s dva rotora težak 1,8 kilograma prvotno je trebao napraviti samo pet letova u Marsovoj atmosferi kako bi se utvrdilo je li let na Crvenom planetu uopće izvediv.

Od svog prvog leta u travnju 2021., Ingenuity nastavlja dokazivati da je sposoban za ponovljena polijetanja i slijetanja. Zbog udaljenosti između Marsa i Zemlje daljinsko upravljanje je nemoguće, pa Ingenuity leti unaprijed programiranim putanjama.

Osim poziranja za Ingenuityjeve fotografije iz zraka, Perseverance je obavljao zadatak prikupljanja uzoraka tla i stijena koji će jednog dana biti vraćeni na Zemlju putem ambiciozne misije Mars Sample Return.

NEOBIČNI SVJETOVI

[FOTO] Misteriozni Mars: Ove neobične pojave možete vidjeti samo na Crvenom planetu

Pogledaj galeriju

Ta kampanja, zajednički pothvat NASA-e i Europske svemirske agencije (ESA), također će po potrebi poslati helikoptere na Mars kako bi preuzeli uzorke koje je Perseverance spremio u depo za uzorke. Izvorni je da Perseverance sam dostavi svoje epruvete s uzorcima u raketni uređaj za slijetanje, a helikopteri će obaviti ovaj posao ako roveru zadatak ne pođe za rukom.

Earth Return Orbiter koji je napravila ESA uzorke će poslati natrag na Zemlju te ih spustiti u pustinju Utaha 2033. godine.