ASTRONOMIJA

Impresivne fotografije: Pogledajte kako izgledaju riječna korita drevnog Marsa

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 27.02.2019 13:06
  • Objavljeno 27.02.2019 u 13:06
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

ESA-ina misija Mars Express nedavno je isporučila fotografije opustošene površine Marsa na kojima se jasno mogu vidjeti riječna korita kojima je nekad davno tekla voda

Europska svemirska agencija ESA objavila je impresivne slike snimljene pomoću satelita Mars Express. Prema agenciji, njihovo otkriće daje nam uvid u mokru i topliju prošlost Crvenog planeta.

Između brojnih kratera koji prekrivaju površinu Marsa, ESA je otkrila sustav razgranatih dolina i kanala koje je nekad davno stvorila tekuća voda. One koje je otkrila ESA smještene su u blizini poznatog kratera Huygens.

mehanički putnik

Zbogom Opportunity, i hvala ti na divnim fotografijama s Marsa

Pogledaj galeriju
9

Nedavno snimljena kolekcija satelitskih fotografija pokazuje 'vrlo jasne znakove vodene aktivnosti' i to sa sjevera prema jugu. Vodena masa je, prema ESA-i, uspjela stvoriti doline duboke nekoliko stotina metara.

'Mars promatramo kao hladan i suh svijet, no velika količina dokaza sugeriraju da je nekad davno on bio vrlo drukčije mjesto' kažu iz ESA-e. 'Istraživanje sprovedeno tijekom prošlih nekoliko godina sve više sugerira da je planet nekad davno imao gušću i zbijeniju atmosferu koja je mogla zadržavati toplinu te samim time stvoriti uvjete za tekuću vodu na površini Marsa.'

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: ESA

Neobična topografija

Južne uzvisine u snimljenom području stare su od 3.5 do 4 milijuna godina, pružajući uvid u neke od najstarijih prizora Crvenog planeta.

Topografija predlaže da je voda nekad tekla od sjevera do juga u koritu širokom dva kilometra te dubokom čak 200 metara. Unatoč godina erozije, ove doline su više nego vidjlive na satelitskim snimkama, premda su zbog poravnavanja tla sjene onoga što su nekad bile.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: ESA

U potrazi za izvorom

Riječna korita otkrivena na Marsu imaju sličnu strukturu kao rijeka Yarlung Tsangpo koja vijuga iz izvora u zapatnom Tibetu i putuje kroz Kinu, Indiju i Bangladeš. 'Kanali na Marsu vjerojatno su nastali odlijevom puno veće rijeke te su bili pojačani jakom kišom. Taj vodeni put prokrčio je kroz već postojeći teren na Marsu, stvorivši nova korita i samim time - novi krajobraz', pišu iz ESA-e.

ASTRONOMIJA

Zašto je Mars toliko negostoljubiv i kakvi nas izazovi tamo čekaju?

Pogledaj galeriju
6

Premda ovo dokazuje da je drevnim Marsom tekla voda, još nije poznat njezin izvor. Trenutni prijedlozi su padaline, podzemne vode ili glečeri. Svi ovi potencijalni izvori vode bit će istraženi tijekom misije ExoMars koja kreće 2020. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!