DIZAJN I TEHNOLOGIJA

Ikea i Sonos imaju nove minimalističke pametne zvučnike

09.04.2019 u 15:28

Bionic
Reading

Nova serija Symfonisk uključuje pametni zvučnik koji stane na knjižnu policu, kao i zvučnik koji služi kao stolna svjetiljka

Nakon hrpe najava i kratkih uvoda, Ikea je konačno tijekom talijanskog Salone del Mobilea predstavila svučnik sa WiFi povezivošću pod imenom Symfonisk (po cijeni od 99 dolara), kao i 'najglasniju stolnu svjetiljku na svijetu' koja će koštati 179 dolara te koja u sebi krije masivni Sonosov zvučnik.

Ikea već dulje vrijeme stvara reputaciju firme koja u svoje proizvode trpa različite elektroničke uređaje. Tako već imamo bežične punjače ugrađene u stolovima i lampama, a očigledno im se pridružuju i svjetijlke sa ugrađenim WiFi zvučnicima.

Umjesto da pokuša napraviti namještaj koji savršeno provodi zvuk, Ikea se u suradnji sa Sonosom koncentirala na čisti dizajn, nastojeći pretvoriti WiFi zvučnike u neupadljiv namještaj. Prema službenoj objavi za tisak, Sonos i Ikea tvrde da je riječ o 'zajedničkoj strasti'. 'IKEA uvijek traži ideje kojima će poboljšati život u bilo kojem domu. Integriranjem tehnologije u namještaj to možemo napraviti na puno bolji način' rekao je voditelj Ikea Home Smarta, Björn Block.

  • +2
Ikea Symfonisk Izvor: Promo fotografije / Autor: IKEA/Sonos

Što se zvuka tiče, Sonos tvrdi da će svjetiljka po snazi zvuka biti jako slična već postojećem Play One zvučniku. Manji zvučnik za police će biti super rješenje za pametne stanove osim ako već imate HomePodse ili Google Home Maxove razbacane po cijelom domu.

Trik kod manjeg kockastog zvučnika je što ga se zbog robusne strukture može doslovno koristiti kao policu za knjige s nosivošću oko 3 kilograma, a funkcionirat će i u vodoravnom i uspravnom položaju.

Oba Symfonisk zvučnika dolaze u dvije varijante - crnoj i bijeloj, dok će svjetiljka pored startnog dobiti nekoliko različitih sjenila koja će se moći kupiti zasebno. Ikea je ovu opciju komentirala kao priliku za 'hakiranje' doma i isprobavanje kreativnih kombinacija.

  • +7
IKEA katalozi kroz povijest (1951.- 2015.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo