OČEKIVALI SU

Igre za igraće konzole će poskupjeti, ali to ne brine šefove Xboxa i Playstationa

20.07.2020 u 14:30

Bionic
Reading

Štoviše, neki među njima vjeruju kako je vrijeme da se to dogodi, dok drugi vjeruju u magične moći nevidljive ruke tržišta

Nedavno je tvrtka 2K Sports najavila kako će igra NBA 2K21 za igraće konzole PlayStation 5 i Xbox serija X koštati deset američkih dolara više nego njeno izdanje za Xbox 360 i PS 3 (ukupno 70 USD).

Očekuje se kako će drugi izdavači slijediti njihov primjer i podići cijene igara za konzole nove generacije. O tome se oglasio i prvi čovjek Xboxa Phil Spencer. Ukratko, nema problema s poskupljenjem, ali pogledajmo što je rekao.

'Kao industrija, možemo postaviti cijene na koju god razinu želimo. Kupci će odlučiti odgovaraju li im. Ne vidim ništa negativno u postavljanju novih cijena za igre jer svatko donosi odluke temeljem vlastitih poslovnih potreba.

Ali, igračice i igrači danas imaju veći izbor no ikad dosad. Oni će odrediti što su spremni platiti. Vjerujem tom sustavu", ustvrdio je Spencer.

Nije odgovorio na pitanje hoće li i Microsftove igre poskupjeti, no situacija u Xboxu je ponešto drukčija. Uz pretplatu Xbox Game Pass moguće je dobiti sve njihove igre za Xbox za oko deset USD mjesečno.

Prije no što je iz 2K Sports stigla najava poskupljenja šef Playstationa Shawn Layden rekao je kako je trenutni poslovni model za AAA igre neodrživ jer su cijene ostale dugo vremena na istoj razini, a troškovi proizvodnje su se udesetostručili.

'Očekujem kako će se nesrazmjer između cijene i troškova pokazati s novom generacijom konzola', prognozirao je Layden, a prenosi GameSpot.